Kan rosa och roliga papperskorgar vara en del i kampen mot skräpet? Det vill Skärholmens stadsdel testa. Sopkorgen på bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Arkivbild

Planen: 20 rosa skräpkorgar sätts in mot nedskräpning

Rosa skräpkorgar, barnböcker och kanske talande soptunnor – Skärholmens stadsdel vill ta till helt nya vapen i kampen mot skräpet.

  • Publicerad 15:07, 12 dec 2017

Missnöjet med nedskräpning är stort i Skärholmen. I den senaste trygghetsmätningen tyckte hela 37 procent av 127-borna att det i stor utsträckning stör ordningen i området. I Vårberg var det nästan varannan person, 45 procent, som störde sig på skräpet.

Nu ska stadsdelen ta i med hårdhandskarna mot skräpet. Eller är det kanske mjukhandskarna?

– Vi har ju inga hårdhandskar att ta i med. Så nu testar vi nya grepp och försöker i stället knuffa folk i rätt riktning, säger Sara Heppling Trygg, avdelningschef för stadsutveckling och medborgarservice på stadsdelsförvaltningen.

Nästan en miljon, 900 000 kronor, ansöker stadsdelen om för olika projekt som ska uppmuntra fler att välja korgen framför marken.

Ett av vapnen är 20 stycken rosa skräpkorgar.

– Vi vill få folk att haja till när de ser dem. Och då och då ska vi flytta dem, för att behålla aha-känslan. Vi tror förstås inte att det ensamt kan lösa problemet, men det kan få fler att se våra skräpkorgar, säger Sara Heppling Trygg.

De här korgarna kommer kosta 10 000 kronor styck – är inte det jättedyrt?

– Tyvärr så är de jättedyra, det är ungefär så mycket en skräpkorg kostar. De modeller vi använder måste klara av om det brinner i dem och de ska inte gå att lämnas öppna, då kommer fåglar och drar ut soporna. Och det ska inte gå att slänga hushållssopor i dem, då blir de fulla direkt och vi måste betala extra för soptömningen.

Varför ska de vara rosa?

– Skär-holmen såklart! Men också för att det är en så otroligt bra kontrastfärg som väcker en massa diskussion – då hoppas vi också att frågan om nedskräpning får mer uppmärksamhet.

Nya rosa kvinnogymmet får Sätrabor att se rött

Roliga skräpkorgar

Och det är inte det enda sopkorgsspexet vi kan få se nästa år. Stadsdelen vill även lägga 200 000 kronor på att ta fram en skräpkorg enligt "rolighetsteorin", en modell som bland annat använts i en reklamkampanj där en trappa vid Odenplan gjordes om till ett piano för att få fler att välja den framför rulltrappan.

– Teorin säger att om det är kul att göra rätt väljer folk att göra det. Det finns exempel på soptunnor som låter som att de är bottenlösa eller säger tack när man stoppar skräp i dem, vi får se vad vi kommer att hitta på, säger Sara Heppling Trygg.

Boende protesterar mot orangea trattar i parken: "Farliga och dumma"

Barnbok

Stadsdelen vill också rikta in sig på de yngre 127-borna: 500 000 kronor vill de använda för att producera en barnbok som ska handla om nedskräpning och de personer som jobbar med renhållning i stadsdelen. Den ska ges till alla femåringar i förskolan.

– Vi hoppas att vi genom att nå dem också kan nå deras föräldrar – då har vi nått väldigt många i stadsdelen, säger Sara Heppling Trygg.

Pengarna ansöks ur Stockholm stads nyinstiftade trygghetsfond. På torsdag beslutar stadsdelens politiker om de ska gå vidare med ansökan. Ett definitivt beslut om projekten blir av tas i början av nästa år.

Felslängda sopor fyller stadens papperskorgar

Ny tjuvtippare i farten – dumpade 80 ton byggskrot i skogen

Många missnöjda med skräpet

Enligt Stockholm stads senaste trygghetsmätning tycker 37 procent av de boende i Skärholmens stadsdel att nedskräpning i stor utsträcking stör ordningen i området. I Vårberg hela 45 procent. Samma siffra för hela Stockholm stad är 24 procent.

Nu ansöker Skärholmens stadsdel om totalt 900 000 kronor fråm stadens trygghetsfond för olika projekt som ska minska nedskräpningen:

✔ 200 000 kronor för rosa papperskorgar, som ska flyttas runt i staden.

✔ 500 000 kronor för en barnbok om nedskräpning och nedskräpning, som ska delas ut till att femåringar i förskolan.

✔ 200 000 för att ta fram en produkt enligt "rolighetsteorin".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.