Ersättas. Görvälns återvinningscentral planeras att ersättas av den kommande returparken i Stäket. Men när planen blir verklighet är i nuläget ovisst. Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Planen: Återvinningscentralen i Görväln ska stänga

Järfälla ska få sin första returpark, en uppdaterad variant på en återvinningscentral i Stäket. Planen är att den ska ersätta Görvälns återvinningscentral, som då planeras stänga.

  • Publicerad 16:09, 27 aug 2019

JärfällaDirekt har tidigare skrivit om den returpark som Sörab planerar att bygga i kommande Stäkets företagspark, som ska ligga intill Rotebroleden i höjd med Stäket.

I en returpark är det större fokus på återbruk jämfört med på en återvinningscentral, och på plats tas besökaren emot av personal som frågar om det är något som kan återbrukas istället för att kastas.

– Det behöver återbrukas mer i samhället och det är vad vi strävar efter, säger Beatrice Tjärnhell, kommunikationschef på Sörab.

Järfällas första returpark ska byggas i Stäket

Görvälns återvinning planeras stänga

Tanken är då att returparken i Stäket ska ersätta återvinningscentralen i Görväln, som alltså kommer att stänga som planen ser ut.

– Stäket är en hyfsat central och lättillgänglig plats. Görvälns återvinningscentral ligger i dag väldigt nära bostäder, så det är inte helt optimalt, säger Beatrice Tjärnhell.

Men när det hela kan bli verklighet är i nuläget ovisst – Sörab har än så länge ingen tidsplan för när bygget av returparken kan dra igång.

Fram tills dess är det fortsatt Görvälns återvinningscentral som gäller.

– Det är nog en del år kvar innan vi börjar bygga. Vi håller på att bygga flera stora returparker på andra platser som ligger närmare i tiden.

Stockholm Direkt