NYTT. På fälten mellan Alviksvägen och Törnbyviken på Färingsö planeras det för nya bostadsområden. Foto: Mikael Andersson

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men denna vecka klubbades första steget.

  • Publicerad 11:52, 20 feb 2020

På Ekerösidan kan de få hålla på och bygga, där kan det få bli en liten småstad. Men Färingsö ska få hållas lantligt.

På fälten vid Lövhagen, mellan Alviksvägen och Törnbyviken, planeras det för ett nytt bostadsområde. Ännu är det långt till ett beslut men ett planbesked klubbas av kommunstyrelsen i veckan.

Det som föreslås är att marken styckas upp till villatomter på mellan 300 och 400 kvadratmeter. Byggbolaget Bonava, som äger hälften av marken, har skissat på både fristående hus och radhus som de hoppas kunna bygga om detaljplanen går igenom. Andra hälften av marken ägs av fastighetsbolaget Lundberg.

Stenhamraborna Michel Söderholm och Johanna Andersson går ofta barnvagnspromenader i området.

– Vi sa precis till varandra när vi gick här att det var så mysigt med den öppna åkern. Det är ofta hit vi går när vi tar längre promenader och det vore synd om det byggdes här, säger Johanna Andersson.

– På Ekerösidan kan de få hålla på och bygga, där kan det få bli en liten småstad. Men Färingsö ska hållas lantligt, här är det landet och det är det som är charmen, tycker Michel Söderholm.

GILLAR LANDET. På Färingsö ska det vara landet, tycker Stenhamraborna Michel Söderholm och Johanna Andersson med hunden Vega. Foto: Mikael Andersson

Att ön blir för trång är den främsta anledningen till att paret ger tummen ner till planerna.

– Jag sitter redan i trafiken varje morgon. Hundra nya bostäder det blir hundra nya bilar på vägarna, säger Michel Söderholm.

Sven Pontan däremot, som bor alldeles bakom det planerade området, har ingenting emot ett bygge.

– Det blir nog bra. Det kanske blir någon butik mer här ute och bättre kollektivtrafik. Jag ser ingen nackdel egentligen. Kanske kommunen till och med tar tag i det här med alla vägföreningar, och börjar ta eget ansvar för vägarna också, säger han.

HÖGTFLYGANDE PLANER. Sven Pontan bor i närheten och flyger sina modellflygplan på ängarna. Han tycker det är okej om det byggs där: "Jag behöver inte så stora ytor att flyga på". Foto: Mikael Andersson

Han är nere på fältet och flyger modellflygplan. Det är en vacker dag med perfekt vind för flygning.

– Jag letar höjdvindarna, det är det som är sporten. Och det är verkligen vackert här nere. Men det är okej att det byggs. Jag behöver inte så stora ytor att flyga på, säger han.

Eva Larsson som bor vid vattentornet i Stenhamra går också ofta längst fältet på sina promenader. Men så länge det inte blir för tätt och stort har hon ingenting emot ett framtida bygge.

– Jag vill gärna ha kvar den lantliga känslan så jag tycker inte det ska blir för stora bostadsområden, men lite fler bostäder kan det få bli. Vi behöver fler lägenheter framförallt, säger hon.

KARTA. Det är inom det rödmarkerade området som bostäderna planeras byggas. Foto: Bonava

PLAN. Så här kan villorna och stadsradhusen se ut enligt skisser från byggbolaget Bonava. Foto: Bonava

Detaljplan klar tidigast 2028

Marken vid Lövhagen ägs av fastighetsbolagen Bonava och Lundberg. De planerar att stycka upp marken till villatomter på mellan 300 och 400 kvadratmeter.

Hur mycket som kan komma att byggas beror på detaljplanen som bedöms kunna klubbas tidigast 2028.

Det kommunstyrelsen nu klubbat igenom är ett planbesked, vilket innebär att arbetet med att ta fram en detaljplan kan starta.

Kort säsong för Mälaröbion

Nyheter "Har inte så stora fasta kostnader" Än så länge är Mälaröbion fortfarande öppen, men med många uppskjutna premiärer och svikande publik blir säsongen kort.måndag 30/3 16:35

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09