Ska rivas. Den gamla centrumbyggnaden i Veddesta ska jämnas med marken och göra plats för bostäder. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Planen: Då ska Veddesta centrum rivas

Under året har de sista hyresgästerna, en efter en, lämnat Veddesta centrum. Nu ekar det tomt i väntan på att rivas. Och planen är att rivningen ska dra igång inom kort.

  • Publicerad 11:46, 3 dec 2019

Industriområdet där Veddesta centrum huserar ska de kommande åren genomgå en drastisk förändring. Planen är ett stadsliknande område med tusentals bostäder, butiker, restauranger och en omskriven skidtunnel, bland annat.

I och med stadsbyggandet ska den gamla centrumbyggnaden väck, och under året har de sista hyresgästerna lämnat det nu övergivna huset. Planen är att rivningsarbetet ska starta efter årsskiftet, och rivningen uppskattas ta runt nio månader.

– Vi har skickat in en rivningsansökan. Det är en stor fastighet som kommer ta tid att riva. Vi har börjat förbereda invändigt för rivningen, och gjort en geoteknisk markundersökning för kommande bebyggelse, säger Stefan Lifvergren, projektutvecklare på Veidekke Eiendom, som sedan några år tillbaka äger Veddesta centrum.

Förhoppningen är att kunna riva så mycket som möjligt under vinterhalvåret, när färre är ute i närliggande villaträdgårdar.

Över tusen bostäder

På platsen där centrumet i dag ligger, och fram till Veddestavägen, planerar Veidekke att bygga runt 1200 bostäder med kommersiella lokaler i bottenplan. Projektet lystrar till namnet Barkarby city.

– Mot Veddestavägen blir det kommersiella bottenvåningar, vi tänker oss butiker, närlivs och restauranger. I de mindre kvarteren mot Veddestabäcken och Ekonomivägen blir det mindre fik och kvarterslokaler, säger Stefan Lifvergren.

Men detaljplanen är än så länge inte klubbad. Förhoppningen är att den ska gå igenom i Järfällas kommunstyrelse och kommunfullmäktige i februari.

Stockholm Direkt