Laddningsklart. Både kommunen och Mörby centrum har fixat laddstolpar. Foto: Maria Svensson

Planen: Danderyd ska bli fossilfritt till 2020

Redan idag är Danderyds kommuns organisation till 96 procent oberoende av fossilt bränsle. Men målet är högre än så.

  • Publicerad 16:40, 11 mar 2019

Ja, för Danderyds mål är att vara helt fossilbränsleoberoende till år 2020.

– De stora delarna har vi gjort. Tekniska kontoret fasar ut alla oljepannor och energieffektiviseringsmålet, att spara tre procent per år, är högt satt men det har vi klarat, säger kommunens miljösamordnare Jonas Qvarfordt.

I dagsläget är kommunens organisation 96 procent oberoende av fossila bränslen.

– Problemet är att vi behöver spetsvärme, reservkraft till exempel när elen går ner eller när det är riktigt kalla dagar. Men det går att köpa biobränsle, och kommunen håller på att ersätta den fossila oljan med detta bränsle, säger energi- och klimatstrategen Ruth Meyer.

Bilflottan har även den krav på att vara fossilt oberoende. Just nu finns fyra elbilar och två etanolbilar, men de senare ska bytas ut till biogasfordon.

– Vi har också leasade bilar, och där ställer vi krav när vi successivt byter ut dem. Det blir mer och mer elbilar och de börjar komma ner i pris. Kruxet är arbetsmaskiner, säger Ruth Meyer.

Där har kommunens entreprenör för parkskötsel redan ställt om – och kör helt fossilfritt, enligt Ruth Meyer.

Och för att underlätta för elbilarna har Danderyds kommun 42 laddstolpar runt om i kommunen.

– Till exempel vid infartsparkeringen vid Danderyds sjukhus och vid idrottsplatserna. Det är ställen där man stannar ett tag, säger Ruth Meyer.

Kräftfiske handlar om erfarenhet

Nyheter Roger och Paul har laddat i veckor: ”Det är en kul fiskeform” Augusti är lika med kräftfiske. I veckan drar årets fiske igång men redan veckorna innan börjar de riktigt initierade fiskarna sina förberedelser.fredag 16/8 15:53

Klart: De blir nästa restaurang i Täbys deli

Nyheter "Jag tror att vi kompletterar varandra bra" Nu får Täby centrums nya matdel tillökning. Den här gången är det dumplings och te som gäller.fredag 16/8 11:44
Stockholm Direkt