Björkebyskolan kan komma att öppna upp en klass till i höst för att lösa platsbristen för elever som bor i Skälby, Barkarby och Järfälla Kyrkby. Foto: Mikael Andersson

Planen: En extra klass i Björkebyskolan i höst

När de blivande sjätteklassarna i Järfälla fick sitt första antagningsbesked till skolan var det många som blev besvikna. De hade nämligen inte fått plats på skolorna de helst ville gå i. Men nu kan en lösning vara på gång – för vissa av eleverna.

  • Publicerad 09:57, 11 apr 2019

Att det råder brist på högstadieplatser för barnen i Barkarbystaden, Barkarby och Skälby har varit känt i flera år. Det har tidigare varit tal om att bygga tillfälliga baracker i Björkebyskolan för att öka antalet platser där, och förra året byggdes skolan om för att svälja fler elever.

När så det första antagningsbeskedet för de som ska börja sexan i höst kom i mars blev många oroliga, då de inte placerats i den skola som de önskat.

Oro kring skolbristen för Barkarbystadens sexor

Många som är oroade har hört av sig om situationen till Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla. Hon har nu lagt fram ett förslag om att ge barn- och ungdomsdirektören i uppdrag att se över möjligheterna till att öppna upp en till klass i Björkebyskolan i höst.

Enligt henne är det runt 25 elever från Skälby, Barkarby och Kyrkbyn som blivit placerade i bland annat Fjällenskolan i Viksjö, trots att resvägen dit är ganska lång. Planen är nu att de eleverna istället ska få plats i Björkebyskolan.

– Björkebyskolan har gjort rum för en extra klass. Det löser inte situationen för alla, men för de som bor i Skälby, Barkarby och Kyrkbyn, alltså de som har Björkeby som sin närmaste skola. För de i Barkarbystaden är det inte geografiskt närmast, men vi jobbar vidare med andra lösningar där, säger Nikoletta Jozsa.

Vill se långsiktig lösning

Direktören får också i uppdrag att fram till hösten komma med en långsiktig plan för att lösa platsbristen i Barkarby-Skälby.

– Rent krasst så har kommunen brustit i det här med platser i de närmsta skolorna. Barkarbystaden har vuxit för fort, och välfärdsinfrastrukturen med skolplatser har inte hunnit med. Vi kommer att försöka agera med Barkarbystaden så fort som möjligt. Barn ska inte behöva gå runt och oroa sig, säger Nikoletta Jozsa.

I slutet av april kommer det andra antagningsbeskedet för de blivande sexorna i Järfälla.

Björkebyskolan byggs om – ger plats för en till klass

Trots ny dom – syskonförtur i skolvalet gäller i Järfälla

Stockholm Direkt