NY PLAN. Staden vill minska de tunga transporterna under de mest intensiva timmarna på dygnet genom en rad nya projekt. Foto: Andreas Enbuske

Planen: Få bort stora lastbilar från Stockholm

Mer samlastning, fler leveranser på nätterna och via sjövägen. Nu ska stadens nya plan för att minska de tunga transporterna med lastbilar klubbas.

  • Publicerad 20:00, 25 nov 2018

Som StockholmDirekt tidigare har skrivit har staden tagit fram en "godstrafikplan" för den tunga trafiken. En stor del handlar om att försöka minska de tunga transporterna under dygnets mest intensiva timmar.

Ny plan ska få bort tunga lastbilar från centrala Stockholm

Bland annat planerar man projekt med att testa att flytta att köra byggmassor och gods på vattnet istället för med lastbilar, tysta godstransporter på nätterna och utöka försöken med samlastning.

Staden ska även fortsätta arbetet med att utveckla ”geofencing”, möjligheten att kunna ”fjärrstyra” när och hur varor ska levereras. Systemet kan också verka terrorförebyggande eftersom man ska kunna till exempel styra hastigheten på lastbilarna.

I höstas godkändes planen i trafiknämnden och på måndag är det dags för kommunfullmäktige att lägga sista handen på klubban.

– Flera av godstrafikplanens aktiviteter syftar direkt till att förbättra trafiksäkerheten. Det kan till exempel handla om att flytta leveranser till skolor till tider då eleverna inte är där, eller att ställa krav på geofencing för fordon. Andra aktiviteter kan indirekt bidra till lägre hastigheter, mindre trängsel samt en mindre bullerstörd stad, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad i en kommentar.

Delar av godstrafikplanen

Fler testprojekt för tung trafik på nätterna samt nya regler.

Utveckla samlastningsprojektet som går under namnet #älskadestad och som innebär att en ellastbil kör varorna den sista biten i City.

Fler lätta elfordon ska användas för transporter den sista kilometern.

Starta pilotprojekt för sjötransport av både byggmassor och gods.

Utveckla geofencing.

Se över lastplatser och fordonsbegränsningar.

Bevara kajer som är av störst vikt för godstransporter.

Visa merVisa mindre