Planen: Farsta ska bli Stockholms Harlem

Närhet till natur, vatten och city. Farsta och East Harlem har fler likheter än du tror. I veckan träffas stadsplanerare från Stockholm och New York för att lära av varandra när de båda stadsdelarna nu ska förtätas.

  • Publicerad 17:37, 7 apr 2015

I New York är man världsbäst på att förtäta. De är oerhört skickliga på att hantera täthet utan att det blir otrevligt.

Stadsutvecklare och arkitekter i New York och Stockholm kan lära av varandra. Det är grundtanken bakom den nystartade kunskapsplattformen STHLMNYC som har sin första workshop i veckan.

– Jag och Sander Schuur som ligger bakom projektet har jobbat i både New York och Stockholm och för oss är det tydligt att man är bra på olika saker. I Stockholm är lägstanivån hög. Det är eftertänksamt, all nödvändig samhällsservice finns där från början. Men ibland är man lite sämre på att tänka visionärt, säger arkitekten Linda Schuur och fortsätter:

– I New York slår man däremot gärna på stora trumman. Man vågar lite mer och tänker lite rikare. Det går ofta fort från tanke till action, men då händer det ju också att viktiga detaljer glöms bort. Därför tror vi att en kombination av de olika tankesätten kan bli väldigt bra.

Prioritera gång- och cykeltrafikanter

På första workshopen fokuserar man på hur stadsutvecklingsprojekten Tyngdpunkt Farsta och East Harlems motsvarighet kan lyfta varandra.

– Områdena är lika på det sättet att de ligger attraktivt nära natur och vatten och med bra kollektivtrafikförbindelser till stadskärnan. Nu ska båda stadsdelarna förtätas på ett sätt som uppmuntrar till ett hälsosammare leverne. En av ambitionerna för båda områdena är att förändra gaturummet så att gång- och cykeltrafikanter prioriteras, säger Linda Schuur.

Imponerade över medborgarinflytandet i Stockholm

Niklas Svensson är biträdande stadsbyggnadsdirektör i Stockholms stad och ska delta i veckans workshop.

– I New York är man världsbäst på att förtäta. De är oerhört skickliga på att hantera täthet utan att det blir otrevligt. Där har vi mycket att lära. Förtätningar ger ju puls och folkliv och ett mer spännande utbud av både restauranger och arbetsplatser. Här hemma har både vi och medborgare en tendens att fokusera på det negativa när det ska förtätas, säger Niklas Svensson.

Samtidigt framhåller Niklas Svensson att hans amerikanska kollegor är otroligt imponerade över hur metodiskt man jobbar med medborgarinflytande i Stockholm.

– Vi tycker själva att vi inte har nått hela vägen när det kommer till dialog och delaktighet. Men i New York har de inte alls den traditionen, säger han.

Tyngpunkt Farsta

Det stora stadsbyggnadsprojektet ska ge 8 000 lägenheter, flera nya arbetsplatser, utökad handel och samhällsservice och mer kultur- och idrottsrelaterad verksamheter fram till 2030.

Förra året släpptes visionsbilder för hur Farsta centrum kan förtätas med 1 500 nya bostäder, 20 000 kvadratmeter ny handel och 15 000 kvadratmeter kontor ovanpå tunnelbanespåret och på centrumparkeringarna. I maj ska planen ut på samråd.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av pirathamnen kan försenas

Nyheter Soppan kring tjuvankrade båtarna på Söder fortsätter Till i sommar skulle den skandalomsusade olovliga båthamnen vid Årstaviken som gäckat staden vara borta, utlovades det. Men nu visar det sig att rivningen kan försenas.söndag 20/1 20:00