Breddas. Bussfilen på E18 ska förhoppningsvis breddas. Foto: Hege Hellström

Planen för bättre framkomlighet: Bredda E18

Att sitta i kö på E18 är vardag för många trafikanter som ger sig ut i Norrortstrafiken. För att öka framkomligheten vill nu Trafikverket bredda E18 och införa ett kollektivkörfält.

  • Publicerad 16:10, 1 nov 2018

Trafikverket utreder just nu möjligheten att förbättra framkomligheten för bussarna på E18.

Tidigare har man byggt om vägrenen till kollektivkörfält i södergående riktning på sträckorna Viggbyholm-Roslags Näsby samt Lahäll-Danderyds kyrka. Men detta fält är smalt, vilket har lett till att bussarna endast för köra i en maxhastighet på 50 kilometer i timmen.

Därför vill Trafikverket att ett kollektivkörfält ska byggas längs hela sträckan mellan Danderyds kyrka och Arninge, i båda riktningarna.

I dag finns två körfält i varje riktning, med det eventuella nya körfältet blir det tre stycken. Detta skulle på så sätt leda till att kapaciteten ökar och trafiksäkerheten för busstrafiken blir bättre.

SL: Vill att fler åker kollektivt

På SL är man positiv till ett breddat körfält.

– Det förbättrar framkomligheten radikalt och innebär att man inte fastnar i bilköer, så det ser vi fram emot, säger Claes Keisu, presskommunikatör på Trafikförvaltningen.

Samtidigt påpekar han att det inte är SL som bygger vägarna, men att man har en dialog med både kommuner och Trafikverket om möjliga sträckor.

– Förhoppningsvis leder det till kortare restid om bussarna inte fastnar i köer. Det ser vi som stora fördelar, och att det ökar konkurrenskraften. Vi vill ju att fler ska åka kollektivt, och om vi ser de här förbättringsåtgärderna innebär det att fler åker kollektivt. Då kan det hända att vi sätter in mer trafik, men det får man ta då, säger Claes Keisu.

En planläggningsbeskrivning ska göras, men det finns ännu ingen vägplan eller startdatum för när bygget kan börja.

Positiv. Claes Keisu är presskommunikatör på Trafikförvaltningen och ser positivt på ett breddat kollektivkörfält. Foto: Anna Molander

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu kommer populära racketsporten till Täby

Nyheter Fyra nya padelbanor till Täby Park Den första maj kan alla Täbybor spela padel på utomhusbanorna som just nu byggs i Täby Park.torsdag 21/3 16:21

Då öppnar Danderyds nya återvinningsstationer

Nyheter Stocksund och Danderydsvallen får mer sopsortering Boende i Stocksund och Tranholmen ska få det lättare att återvinna sina sopor. Inom kort öppnar en nu återvinningsstation på Svaneholmsparkeringen. Det blir också en ny ministation i Danderyds kommun.torsdag 21/3 16:10