Hanna Bocander, moderat kommunstyrelseordförande i Danderyd. Till höger Cedergrenska tornet. Foto: Danderyd kommun/Mostphotos

Planen för Danderyds välfärdsmiljoner – ingenting

Över 11 miljoner tillkommer till kommunen efter ny överenskommelse om välfärdsmiljarderna. Hanna Bocander (M) ser inte den utökade budgeten som ett tillfälle att göra några nya satsningar.

  • Publicerad 16:29, 24 jan 2020

Siv Sahlström, oppositionsråd (C) i Danderyd Foto: Danderyd kommun

Regeringens fem miljarder som ska gå till välfärdsprojekt ämnat för vård, skola och omsorg i landet kan nu totalt bli sju och en halv miljarder. Detta genom en ovanlig överenskommelse mellan M, KD och V, som även stöds av SD.

Budgeten är redan lagd

Danderyd som tidigare skulle ha fått 11,2 miljoner extra i vårbudgeten kommer troligtvis nu även att få ta del av påslaget. Kommunen, som länge haft ekonomiska problem är tacksam, men kommer med dessa pengar ändå inte göra några specifika satsningar, enligt kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander.

– Vi har redan lagt en budget och där ingår inte några nya satsningar eller löften, säger Hanna Bocander.

Miljonerna kommer istället att användas för att förbättra resultaten för de satsningar som redan är planerade i budgeten.

– Om beskedet hade kommit i oktober hade vi kunnat säga att vi till exempel ska satsa på trygghet eller skolan men eftersom att dessa pengar betalas ut i år så handlar det snarare om att garantera det överskott som vi redan planerat för genom skattehöjningar, förklarar Hanna Bocander.

Men om det nu kommer att tillkomma ytterligare ett par miljoner, går det inte att göra några konkreta satsningar från de pengarna?

– Nej, vi har ett så stort ackumulerat underskott så vi vill snarare ta höjd för att garantera att kommunen står stabil.

Trots regeringens önskan om att öronmärka miljarderna till välfärdssatsningar tror Hanna Bocander att Danderyds ställningstagande är vanligt även inom andra kommuner, speciellt om de har ekonomiska utmaningar.

– Det handlar om att täcka upp för blödande kommuners underskott, säger hon.

Oppositionsrådet Siv Sahlström (C) håller inte med Hanna Bocanders slutsats:

– Om vi får pengar öronmärkta för välfärden är det omdömeslöst att inte använda dem till just det. Det kan inte uteslutas att riksdagen beslutar att dra tillbaka pengarna från de kommuner som inte använder dem för det de är avsedda för. Det har man gjort tidigare. I vårt budgetförslag hade vi mer pengar till såväl skolan som äldreomsorgen. Totalt 22,6 miljoner kronor. Och det hade vi för att vi inte kunde acceptera de neddragningar som majoriteten gör inom dessa områden. De pengar vi får kommer vi att föreslå ska användas inom dessa två områden.

Stockholm Direkt