Framtiden? En vision på hur det nya området med 150 stycken hyresrätter och 250 bostadsrätter, skulle kunna se ut. Foto: Stockholms stadsbyggnadskontor/Tengbom och Tovatt architects and planners

Planen för Hammarbyskogen kan göras om igen

Planerna för Hammarbyskogen ska ses över ännu en gång. Det säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), som vill att nya partnern MP ska bli glad. Lokalt vill dock MP helt stoppa bostadsbygget.

  • Publicerad 07:00, 16 okt 2018

Efter vår artikel "MP viker sig om Hammarbyskogen" kommer nu nya och relativt raka besked från nye stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Han öppnar för att det blir ett omtag när det gäller Hammarbyskogen. Larsson väntar sig att Söderorts mest omtvistade bostadsbyggen får ett nytt varv i stadsbyggnadsnämnden om inte allt för länge.

Fajten kring det lilla projektet har rasat i åratal och turerna är många. Kortfattat gäller det cirka 400 lägenheter, idrottshall, förskola och skola i det som i folkmun kallas Hammarbyskogen, ett mindre naturområde som ligger mellan Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad.

– Jag har varma förhoppningar om att vi kan enas om det här och hitta varandra. Vi ska titta på våra olika gemensamma nämnare. Vi måste lyssna på vad MP vill och förhandla fram en lösning som alla kan stå för.

Ni vill ha mer stadsliknande karaktär och en väg som MP motsätter sig starkt. Vad kan ni göra där?

– Det är framförallt vägen vi måste sätta oss ned och prata om. Men jag kan tänka mig att vi kan hitta en lösning även där. Alla vill framåt i frågan.

MP har lokalt gått till val på att stoppa bygget. Rent krasst så har ni mer gemensamt med Socialdemokraterna i den här frågan och skulle inte behöva ta stöd av MP för att driva igenom projektet.

– Vi jobbar inte så. Vi ska hitta något som alla i koalitionen kan stå bakom.

Miljöpartiet viker sig om Hammarbyskogen

Daniel Helldén, gruppledare för Miljöpartiet i Stadshuset, säger att hans parti är lika inställt på att få till en förändring av planerna som tidigare.

– Det här är ett nytt samarbete. Självklart har vi inte tröskat igenom alla frågor ännu. Vi kommer att titta över Hammarbyskogen senare, säger Daniel Helldén.

Rent konkret, vad kan ni göra?

– Det kan jag inte svara på. Vi ska titta över det. Man får titta på alternativa lösningar. Så länge något inte är fullständigt klart går det att göra justeringar.

MP lovade lokalt i Söderort att rädda Hammarbyskogen. Men när ni förhandlade er till makten i Stadshuset valde ni att inte ta upp den frågan med Alliansen. Tycker MP centralt att det här är en viktig fråga?

– Vi tycker att det är en viktig fråga och det återstår många viktiga frågor för oss att förhandla om. Vi har inte vikt oss om Hammarbyskogen då vi inte ens har förhandlat om det, säger Daniel Helldén.