Visionen är att Jakobsbergs centrum ska byggas ihop med området kring Kvarnbacken, idrottsanläggningarna och gymnasieskolan. Foto: Louise Bornhall

Planen: Kvarnbacken kan byggas ihop med centrum

Vibblaby. Ringer det några klockor? Kanske inte nu. Men i framtiden är visionen att området runt gymnasiet och idrottsanläggningarna i Jakobsberg ska byggas ihop med centrum.

  • Publicerad 11:26, 15 feb 2018

I dagsläget är Jakobsbergs centrum åtskilt från området kring gymnasieskolan, tennishallen, ishallen och simhallen. Men visionen för framtiden är en annan – då ska området ha byggts ihop med centrum och bestå av bostäder, torg, upplysta stråk och tydligare skyltar som gör att området används både dag och kvällstid och känns tryggare.

– Visionen handlar om hur man kan utveckla det här området till att bli en del av Jakobsbergs centrum och integreras bättre i samhället. Det kan bli en mötesplats för idrott, kultur och utbildning som är lätt att ta sig till, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla.

Så ska Kvarnbacken i Jakobsberg bli "Sveriges Louisiana"

Ska bli en mötesplats

Hon menar att många i dag tar sig till området med bil, och att det kan upplevas som mörkt och otryggt, liksom att marken går att utnyttja på ett mer effektivt sätt.

– Kortsiktigt handlar det om att lyfta fram det som finns, genom att till exempel förstärka entréer. På lång sikt när exempelvis gymnasieskolan står inför renoveringsbehov, kan vi titta på hur marken kan utnyttjas smartare, genom att skolan kanske kan byggas i fler våningar, säger Emelie Grind.

Tanken är att området ska bli en mötesplats för både Järfällabor och folk från hela Storstockholm.

– Simhallen som byggs nu kommer att ha en regional betydelse. Kanske kan fler idrottsanläggningar också bli mer utav en destination.

Starka protester mot bostadsplanerna på Kvarnbacken

Kan bli flera tusen bostäder

För närvarande fortsätter närliggande Söderdalen att expandera, och det ska bli sammanlagt 1 300 bostäder. Nu pågår också detaljplanearbete kring området vid Kvarnbacken, som kan rymma upp emot 1000 bostäder. Utöver det pågår även detaljplanearbete för Bällstadalen (bortanför Söderdalens slut, upp mot Saab), som skulle kunna rymma bostäder, skola och kontor.

– Visionen är en blandstad, med både bostäder och idrottsanläggningar i samma område.

Några beslut är ännu inte fattade. I december togs förslaget upp i kommunstyrelsen och nu i februari tas det upp i de nämnder som berörs – miljö-och bygglovsnämnden, kultur, demokrati-och fritidsnämnden, barn-och fritidsnämnden och kompetensnämnden.

Det här ingår i visionen

✓ De befintliga idrottsanläggningarna Järfällavallen, ishallen, tennishallen, sporthallen samt Järfällabadet och Järfälla padel club som öppnar under våren.

✓ Söderdalen som ska bestå av upp emot 1300 bostäder. Pågående detaljplanearbete för Kvarnbacken, där upp emot 1000 bostäder kan rymmas, och Bällstadalen, där det kan bli bostäder, skola och kontor.

✓ Gymnasieskolan, Kvarnskolan, Järfälla kulturscen, större delar av kulturskolans verksamhet, barn-och ungdomsförvaltningens språkcentrum, elevhälsan och kompetenscentrum.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42