STRANDLÄGE. Gångvägen kommer dras om så att den inte går rakt igenom i badstranden. Foto: Claudio Britos

Planen: Nu ska Fittja äng bli badbart

Nya badbryggor och ett nytt utegym. Det ska få Fittja äng att segla upp som snyggaste idrottsmiljön i stan.

  • Publicerad 09:03, 30 aug 2019

Ett utebad i Albysjön och ett nytt utegym. Det är del av det investeringsprojekt som ska göra Fittja äng till Stockholms finaste idrottsmiljö.

– Det är det som är vår ambition att skapa. Det kommer bli en helt fantastisk plats. Den är vacker och fin redan nu, men nu kommer det bli ännu bättre, säger Linus Söderling, verksamhetschef idrott och anläggning.

Går allt i lås kommer badet vara redo för strandsäsongen 2020, med bryggor, sandstrand, öppnare strandkant och soptunnor. Men det finns en hake: Badvattnet duger kanske inte för bad.

Det har tidigare funnits badbryggor vid Fittja äng, men efter att badvattnet visade vara otjänligt togs de bort våren 2016.

Undersöker badvattnet

Nu gör miljöavdelningen på kommunen fördjupade undersökningar av vattnet vid stranden för att se om det funkar som kommunal badplats.

– Så nu väntar vi på besked. Om vattenkvaliteten är tillräckligt god sätter vi igång, och om den inte är det ser vi om vi kan göra något åt det, säger Linus Söderling.

TRIVS. Luljeta Barka och hennes dotter Marinela Barka trivs båda på Fittja äng. De stora gröna ytorna och många träd är det bästa med ängen, tycker de. Foto: Claudio Britos

FÖRST. Fotbollsplanen på Fittja äng var först i landet med att få fossilfritt granulat i konstgräsplanen. Upprustningen av arenan var första steget i investeringsprojektet för ängen. Foto: Claudio Britos

Målet med investeringarna på Fittja äng är att parken ska locka många olika människor i olika åldrar. Det skapar nämligen trygghet, menar Linus Söderling.

– Det går inte att bara sätta upp bättre belysning och ha hög skötselnivå, man måste också se till att parken befolkas av gamla och unga, kvinnor och män. Vi vet till exempel att ett riktigt fint utegym lockar många vuxna, och det är bra att det inte bara finns barn i en idrottsmiljö.

Det nya utegymmet kommer ligga mer centralt än det som nu finns på ängen. Det befintliga gymmet kommer tas bort eftersom redskapen är slitna och trasiga.

Fittjabon Marinela Barka trivs väldigt bra på Fittja äng.

– Det är så grönt, det är det jag tycker mest om. Jag är här ofta, jag slappnar av här.

Finns det något du saknar?

– Inte mycket. Men ett enkelt kafé vore fint. Någonstans där man kan köpa en kaffe eller en glass.

Första steget i investeringsprojektet för Fittja äng var fotbollsplanen som i våras fick miljövänligt och fossilfritt granulat i konstgräset. Nya läktare, avbytarbås och resultattavla ingick också i investeringspotten.