Så här såg det ut vid Farsta strandbad förra helgen, något som uppmärksammades i en lokal Facebook-grupp. Foto: Hans Ahlgren

Planen: Nu ska staden rädda Magelungen

Hur mår Magelungen egentligen? Den frågan ställer sig flera personer efter att en bild lagts upp på Facebook. Nu jobbar staden för att rädda sjön från övergödning.

  • Publicerad 12:23, 11 okt 2017

Det var för en vecka sedan som en Söderortsbo noterade en grönskimrande sörja på ytan på sjön Magelungen. Frågan som ställdes i FB-gruppen där bilden lades upp var, vad är det där gröna? Och hur mår sjön egentligen?

Svaret: Inte så bra. Magelungen, liksom Drevviken, lider av övergödning och vattenkvaliteten klassas som ”otillfredsställande”.

– Det betyder att det inte är så bra för djur och växter som lever där, men det finns ingen risk för människors hälsa. Det går bra att bada i sjöarna, vi gör extra provtagningar runt badplatserna, säger Hillevi Virgin, projektledare på miljöförvaltningen i Stockholm stad.

LÄS ÄVEN: Stockholmarna: Här vill vi ha nya badplatser

Gröna sörjan är alger

När det gäller det gröna slajmet som finns i vattnet just nu så är det algblomning.

– Det är inte helt ovanligt så här års. När sjön blandas upp och det kommer upp näringsämnen till ytan, samtidigt som det finns lite restvärme i vattnet. För två år sedan var det framförallt Forsån, men även snudd på hela Magelungen var grön i det översta lagret så här års, säger Fred Erlandsson, limnolog på Stockholm vatten.  

LÄS ÄVEN: Centerpartiet: Muddra hela Magelungen

Staden jobbar med att ta fram åtgärdsprogram för 1. Magelungen och Forsån, 2. Drevviken. I stort handlar det om att ta reda på vad och hur mycket som släpps ut i sjöarna och varifrån det kommer. Och vad man kan göra åt det.

– Framförallt måste vi minska mängden fosfor, som är det som leder till övergödning. Det släpps ut i sjöarna via dagvattnet, som rinner från vägar och andra hårdgjorda ytor, och bostadskvarter, säger Hillevi Virgin.  

Tio års perspektiv

Det finns också ett antal bad- och toalettavlopp som går ut i sjöarna, men det vattnet renas först med enskilda lösningar, som stenkista eller infiltrationsbädd, och är inte det stora problemet, enligt Hillevi Virgin.  

LÄS ÄVEN: Sveket: ”De struntar i att Fagersjöviken växer igen”

Bland annat kommer man att föreslå att det byggs så kallade dagvattenreningsdammar på olika platser runt sjöarna. Arbetet görs ihop med tre andra kommuner – Huddinge, Haninge och Tyresö – och kommer inte att vara klart förrän i december 2018. När allt nytt väl är på plats tar det flera år innan det börjar märkas i sjöarna. Senast år 2027 ska vattnet ha blivit bättre.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Redaktionens tips: ställen i Stockholm värda att hänga på

Nyheter Är du fast i storstadens hetta? Trött på att bada? Börjar tristessen slå till? Vi vet hur det är. Här kommer några stensäkra tips för att få tiden att gå, från gratis till rimlig budgetnivå.fredag 13/7 13:42