Skidbacke. Ja äntligen har beslutat kommit- ett steg närmare en skidbacke i Ullnabacken.

Planen: Så kan Täbys nya skidbacke bli

Efter många vändor och år av väntan har politikerna fattat ett beslut om att starta upp en process för att förvandla Ullnabacken till skidbacke. Planen är att få till en mindre backe till en början.

  • Publicerad 11:51, 14 nov 2018

Johan Algernon (M)
Stadsyggnadsnämndens ordf

Historien om Ullnabacken har pågått länge nu och skidbackens vara eller icke vara har diskuterats. 2016 skrev lokaltidningen Täby Nyheter att backen återigen skulle bli till skidbacke och politikerna var då eniga om att bygga ett vinterparadis.

– Det finns en tydlig bild som Alliansen driver, att vi ska få till en rekreationsanläggning för alla årstider. Tanken är skidor på vintern, både utför och på längd. På sommaren hoppas man på mountainbike och så småningom vattensporter i Ullnasjön, sa Hans Ahlgren (L), kommunalråd, då.

Öppningen av en backe skulle ske redan vintern 2017 – men alla pusselbitar föll inte på plats och en backe fick vänta.

Bland annat handlade förseningen om att få till en avslutningsplan, lösa avtalsfrågor med nuvarande tippaktören ABT och att hitta en aktör som skulle driva anläggningen.

Strand och backe

Men nu har det tagits ännu ett beslut i frågan - en process ska startas och då är planen att en mindre skidbacke ska byggas.

– Vi ska anlägga en badplats vid sjön och även skapa en mindre skidbacke på en del av området, säger Johan Algernon (M) stadsyggnadsnämndens ordförande.

Men kommunen väntar fortfarande på en avslutningsplan från länsstyrelsen innan beslutet tas om att starta förändringen av hela området.

– Vi har under väldigt många år väntat på en avslutningsplan för själva tippen. Vi har en pågående detaljplan men den kan vi inte komma vidare med om vi inte har en avslutningsplan, säger Johan Algernon (M).

– Vi kan inte längre vänta på det beslutet och därför vill starta igång det här parallella projektet.

Söker aktör

Politikerna försäkrar dock att de jobbar vidare för en helhetslösning för området.

– Vi fortsätter även arbeta med att finna en långsiktig och permanent lösning för en året runt-rekreation för Ullna, skriver Hans Ahlgren (L).

Vet ni vem som kommer att driva anläggningen?

– Det är en en del som vi nu ska arbeta vidare. Vi vill hitta en aktör som vill driva och arbeta vidare med det här över tid, säger Algernon (M).

När kommer man kunna åka skidor i backen?

– Vår ambition är att få igång skidåkning så snart som möjligt men det är en del beslut som ligger utanför kommunen, som länsstyrelsen ska besluta om. Jag kan inte lova något förutom att vi ska arbeta skyndsamt.