Abrahamsbergsskolan och Hässelbygårdsskolan är två av de skolor som väntar renovering.

Planen: Så ska Västerorts grundskolor rustas upp

Flera skolor i Västerort är i behov av renovering. Här är stadens plan för Abrahamsbergsskolan, Blackebergsskolan, Grimstaskolan, Hässelbygårdsskolan och Vällingbyskolan.

  • Publicerad 15:16, 14 jun 2019

Dålig luft, buller och för små klassrum. Det är några av problemen som skolor i Västerort dragits med. Som vi tidigare har berättat vill staden göra omfattande renoveringar av fem skolor. På förslag finns också att tre av skolorna ska få plats för fler elever.

Tanken är att bygga en evakueringsskola i Råcksta där elever från skolorna ska gå samtidigt som renoveringarna pågår, därför kommer arbetet att ske i en skola i taget.

Ifall planerna på evakueringsskolan inte går igenom kommer framtiden se annorlunda ut.

– Den tidsplan vi har för renovering av skolorna är gjord utifrån att evakueringsskolan byggs. Annars gäller andra tidsplaner, säger Gunnar Wohlin, grundskolechef i Hässelby-Vällingby.

Det här är utbildningsförvaltningens planer i nuläget.

Abrahamsbergsskolan

Skolans inre och yttre ska rustas upp. Lokalerna är också i behov av en uppdatering av värme- och vattensystem. Toaletterna ska också få sig ett ansiktslyft.

Föreslagen renoveringsperiod:

Start höstterminen 2023, klart vårterminen 2024.

Blackebergsskolan

Dag- och spillvattenledningar ska bytas ut. Stambyte och byte av ventilation- och elsystem ska också göras.

I området har det också byggts mycket bostäder och det har skapat ett större behov av skolplatser. Ambitionen är att Blackebergsskolan ska byggas om för att kunna ta emot ytterligare 250 elever.

Föreslagen renoveringsperiod:

Start höstterminen 2024, klart höstterminen 2026.

Grimstaskolan

Skolan är i behov av ett stambyte och en uppdatering av ventilationen. Köket ska anpassas för att bli mer funktionellt och NO-salarna ska renoveras.

Det finns ett behov av fler skolplatser också i Grimstaskolans område och ambitionen är det ska göras rum för 100 nya elever.

Föreslagen renoveringsperiod:

Start höstterminen 2021, klart vårterminen 2023.

Hässelbygårdsskolan

Än ligger renoveringen en bit fram i tiden. I dagsläget är det bara sagt att ventilationen ska ses över.

Föreslagen renoveringsperiod:

Start vårterminen 2027, klart höstterminen 2027.

Vällingbyskolan

Skolan är i behov av underhåll av ventilationen. Kök och matsal ska byggas om. Grundsärskolan som idag ligger i en separat byggnad ska flytta in i huvudbyggnaden.

Även Vällingbyskolan ska kunna ta emot fler elever. Behovet som ska tillgodoses är platser för 280 elever.

Föreslagen renoveringsperiod:

Start höstterminen 2024, klart vårterminen 2025.

Hon tar över gamla järnaffären i Spånga

Nyheter Ny butik öppnar i anrika lokalen Nu står det klart vad som ska hända med gamla järn- och färgbutikens lokaler i Spånga centrum. Om några veckor öppnar här en second hand-affär med barnkläder, leksaker – och kaffe.tisdag 15/10 16:40

Här är gatorna i Stockholm där bostadspriserna ökar mest

Nyheter Raketer på bostadsmarknaden i Stockholms län Ny statistik visar vilka gator i Stockholms län där bostadspriserna har stigit mest de senaste åren, både procentuellt och sett till antal kronor.tisdag 15/10 16:07

Vi är Västerort

Stockholm Direkt