Skiss. Öppnare och tryggare med ett torg i mitten – så kan framtidens Sätra centrum se ut, sett med Sätradalsparken i ryggen. Foto: Illustration: Ahnström & Pyk

Planen: Sätra centrum ska rivas

Ut med det gamla – in med det nya. Sätra centrum kan få sig ett rejält ansiktslyft i framtiden: ägarna och staden planerar ett helt nytt centrum, hundratals nya bostäder och lokaler för kultur och skola.

  • Publicerad 09:35, 14 jun 2018

Om några år kan den person som kliver av tuben i Sätra hamna på en helt annan plats när hen passerat spärrarna.

– När man idag kommer upp på kvällen kommer man till en plats som inte är helt hundra. Du hamnar i en krokig korridor, som ofta är tom och mörk, säger Pontus Pyk.

Han är arkitekt och sitter i styrelsen för Sätra centrum AB, som sedan 2016 äger centrumet. Och de har stora planer.

– Det mest troliga scenariot är att vi river centrumet och i stället skapar ett torg där. Det ramar vi in med hus som har service, handel, bostäder, restauranger och kultur i bottenvåningen, säger Pontus Pyk och fortsätter:

– Det ska bli en plats som är öppen och publik i ordets rätta bemärkelse, som är trygg, befolkad och attraktiv 24/7. Det är så staden ska fungera.

Vill skapa kulturhus

Han har jobbat tätt med staden och lokala föreningar som Trygga Sätra och 127 Sisters för att ta reda på vad som behövs i området.

– Det vi har hört av många unga är att de vill ha en mötesplats nära där de bor, där de kan träffa kompisar och grannar. Det kanske låter lite kaxigt, men tillsammans med staden ska vi försöka hitta möjligheter för någon form av kulturhus – en mötesplats som är tålig, där roliga möten och sköna grejer kan hända. Både för unga och gamla.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Planer finns också på en liten park, mittemot tunnelbaneuppgången, och bättre möjligheter att kunna cykla till och från centrum. Och centrumägarna hoppas även kunna få med sig en gymnasieskola på tåget.

– Det är fortfarande på idéstadiet, men vi har haft en del diskussioner med skolor. Jag tror en gymnasieskola vore bra för området, det skulle bli mer folk och ungdomar här på dagtid. Vissa säger att unga bara vill plugga inne stan – men planen är ju att Skärholmsområdet också ska bli stadsmässigt, säger Pontus Pyk.

I den markanvisning som exploateringsnämnden väntas besluta om i veckan ingår även 415 nya lägenheter. Av dem är 135 bostadsrätter och 280 hyresrätter. I de senare ingår cirka 100 studentbostäder, som bolaget GreenDoor AB vill bygga i fastigheten där Sätra vårdcentral ligger.

Pontus Pyk betonar att planerna fortfarande är i ett tidigt stadium och att en del kan komma att ändras.

– Men nu är bollen ordentligt igång, så just nu ser jag inga hinder för att det här ska bli verklighet. Bara möjligheter, säger han.

I veckan väntas exploateringskontoret ge det första gröna ljuset: en markanvisning. Sen väntar utredningar och detaljplaneprocess. Byggstart beräknas i nuläget till år 2021.

Sätra centrum

Sätra centrum invigdes den 16 maj 1965 och var då Stockholms första inomhuscentrum, inspirerat av USA:s inglasade gallerior.

2006 köptes centrumet av entreprenören Leif-Ivan Karlsson. Han rustade upp centrumet men butiksbygget i mitten av centrumet (som till en början byggdes utan bygglov) möttes av protester.

I början av oktober 2016 såldes centrumet och den närliggande fastigheten där Vårdcentralen ligger till Sätra fastigheter AB och Green door fastigheter.

Visa merVisa mindre