Planen skrotas – ingen skola vid Uggleberget

Uggleberget var länge en möjlig plats för Birkaskolan. Nu släpper kommunen de planerna. – Vi tittar på flera ställen, säger kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M).

  • Publicerad 10:40, 8 mar 2019

Om drygt fem år måste Birkaskolan flytta. Skolan har ett tillfälligt bygglov som går ut i juni 2024. Som alternativ har kommunen utrett en yta vid Uggleberget i Närlunda. Förslaget väckte dock stora protester från boende i området, något Mälarö Tidning har skrivit om.

Någon flytt till området ser det nu inte ut att bli.

– Där har vi kommit fram till att med de förutsättningar som finns på platsen med områdets karaktär med kultur- och fornlämningar och inte minst trafiksituationen tror vi att det inte är det bästa stället, säger Tommie Eriksson, miljö- och stadsbyggnadschef.

Nu fortsätter jakten på en ny plats.

– Vi håller på med platsletning både till kommunala skolor och Birkaskolan och har dessutom ett uppdrag nere vid Bryggavägen att ta fram en ny skola, säger han.

Kan bli kortare flytt

Beroende på hur utvecklingen går med Ekebyovskolan ser Tommie Eriksson att dess tomt skulle kunna vara ett alternativ för Birkaskolan. Ett annat är en betydligt kortare flytt.

– Där tittar vi på om det finns möjligheter att inom ramen för den detaljplanen utöka lokalytorna vid Tappströmsskolan så att de antingen skulle kunna husera Birkaskolan eller en utökad Tappströmskola för att öka skolkapaciteten, säger han.

Enligt Tommie Eriksson tittar kommunen brett och det finns i dagsläget inget huvudspår det jobbas med.

Tomten bakom Lidl i Träkvista är i dagsläget obebyggd och kan bli aktuell.

– Den tomten förfogar inte kommunen över. Men det finns ett intresse från fastighetsägaren att antingen bygga en affär eller en skolbyggnad. Det har inte vi gjort någon bedömning av än. Det är inte direkt förenligt med planbestämmelserna. Det är en handelstomt och lite oklart om man kan läsa in en skola på en sådan tomt utan en detaljplaneändring. Det är inte omöjligt att vi kommer ha en dialog med fastighetsägaren, säger han.  

Tas upp på tisdag

Ärendet tas upp politiskt på tisdag då kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder. Då väntas ett formellt beslut om att inte gå vidare med planerna om skolflytt till Uggleberget.

Finns det något som tyder på att ni skulle ändra er?

Nej, det tror jag inte. Vi har sett på för- och nackdelar. Märker vi att det finns flera nackdelar än fördelar tittar vi på något annat ställe i stället, säger Adam Reuterskiöld.

Mälarö Tidning har utan framgång sökt Birkaskolans ledning för en kommentar.

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15