Tre modulhus med varierande våningsantal ska rymma 161 lägenheter är planen. Bilden är en preliminär skiss på hur bostäderna kan se ut. Foto: XLNT Living

Planerade modulhusen i Kallhäll överklagas

Ungdoms- och studentlägenheterna som planeras på Bolindervallens parkering i tillfälliga moduler överklagas. Flera är kritiska till att parkeringsplatser försvinner.

  • Publicerad 16:50, 20 feb 2018

I januari klubbades ett tidsbegränsat bygglov för 161 modulbostäder vikta för ungdomar och studenter på Bolindervallens parkering.

Beslutet har inte tagits emot väl av en del boende i Kallhäll, totalt har tolv överklaganden kommit in till kommunen. Argumenten mot bygget är flera.

En del uttrycker en oro för att bygget ska påverka villapriserna negativt. Några menar att det riskerar att bli mer stök och bus eller till och med brott när man placerar 160 ungdomar på samma ställe.

Planerna på modulhus för nyanlända i Kallhäll steks

Oro för trafik runt skolan

Några oroas för trafiksäkerheten runt Ulvsättraskolan, som man upplever som problematisk redan idag. Någon föreslår att kommunen borde göra om en sträcka på Källtorpsvägen till gångfartsområde.

Men att trafiken skulle öka nämnvärt i och med de nya bostäderna, tror inte Aphram Melki (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden.

– Hur många studenter och ungdomar har bilar? Det är rimligtvis färre än genomsnittet eftersom ekonomin sällan tillåter det. Här bygger vi nära pendeln för att det är en målgrupp som åker mycket kollektivt, säger han.

En fråga som många pekar på är hur parkeringen ska lösas vid större idrottsevenemang, när nu flera platser försvinner. Flera efterlyser att kommunen ordnar nya p-platser i anslutning till idrottsplatsen.

– Jag vet att kultur- och fritid tittar på det. En sak som är bestämd är att man ska måla nya p-rutor på parkeringen för att på så sätt få in fler bilar på den befintliga ytan, säger Apham Melki.

Han tycker att behovet av billiga lägenheter för unga väger tyngre än behovet av parkeringsplatser.

– Vi har en bostadsbrist i hela länet. Vi har inte levererat bostäder till den här målgruppen, detta är ett sätt att göra det. När vi bland annat har planerat bostäder för nyanlända ringer föräldrar till unga vuxna och frågar varför vi inte bygger till deras barn. Nu bygger vi specifikt för unga, då kommer andra argument emot – varför skulle till exempel villapriserna gå ner för att ungdomar bor där? säger Aphram Melki.

Överklagandena har skickats vidare till länsstyrelsen för prövning.

Bygglovet

Tidsbegränsat bygglov innebär att man kan bygga på ett sätt som egentligen inte är godkänt enligt detaljplanen för marken. När bygglovet gått ut ska marken återställas.

Bygglovet i det här fallet är på 10 år, med möjlighet till förlängning i max 5 år efter det.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

Nyheter ”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Förseningar i pendeltrafiken efter stopp

Nyheter Bil körde in i spårområde i Sundbyberg Under fredagseftermiddagen stod det still i pendeltrafiken mellan Spånga och Sundbyberg, efter att en bil kört in i spårområdet. Ingen kom till skada, men det finns risk för följdförseningar efter...fredag 14/12 14:25