Planerna: Ett nytt bostadsområde och marina

Här byggs en plats där båtfolket ska kunna samlas. Men planerna är större än så när Bista Mälarstad blickar framåt.

  • Publicerad 09:06, 29 jun 2020

Våra framtidsplaner är att vi väldigt gärna vill bygga bostäder här

Det ser sannerligen inte mycket ut för världen från Kalmarleden. Inte heller direkt innanför grindarna. Rostiga rör, baracker och en stor grå byggnad.

Det är helt enkelt ett område för industri, där endast den som kör hela den grusiga backen upp och ner förstår potentialen. De öppna ytorna, skogen och vattnet. Här pågår sedan ett bra tag ett bygge som ska stå klart i höst.

– Det här är gamla St Eriks betongfabrik. Det här tänker vi utveckla till någon form av marin verksamhet. Här håller de på och bygger nu och de är snart klara. Det du ser här nu är en upptagningsramp för båtar, säger Kristin Söraune, på Bista Mälarstad som ligger bakom projektet.

Vad pratar vi för båtar?

– Den här är sex meter bred. Det går inte att ta upp fartyg här, men rätt stora båtar ändå.

Men det är inte industri, utan privatpersoner?

– Ja, det är det vi tänker. Det skulle vara jättetrevligt tycker vi. Vi har förstått att det finns ett behov av båtplatser i Bålsta.

Målsättningen är alltså att det ska vara klart någon gång i augusti, september, men det hänger på att man hittar en operatör som kliver in.

– Annars får vi titta på någon annan lösning, men det är vad vi hoppas på. I framtiden vill vi att man ska kunna tanka här samt ha latrintömning också. Ja, och kanske ett litet fikaställe. Det är ju väldigt vackert här, säger Kristin Söraune.

Samtalar med kommunen

Just läget gör att företagets idéer för området sträcker sig långt bortom en marina, eller båtupptagningsplats.

– Våra framtidsplaner är att vi väldigt gärna vill bygga bostäder här. Det är något som kommunen vet om att vi har lust med och vi har hela tiden en kommunikation med kommunen om det. Det handlar om hur många hus vi får bygga. Det måste vara en viss täthet för att det ska vara lönsamt för oss att slänga ut industrierna, säger Kristin Söraune.

Strandskyddet gör att man aldrig kommer närmare än 100 meter till vattnet, men Kristin och kollegorna ser en stor potential i det faktum att man ändå befinner sig så pass nära Mälaren och det lilla skogsområde som ligger där.

– Vi ser framför oss att det blir en strandpromenad som går bort till Frösundavik.

Att det kan ligga och guppa båtar vid bryggorna nästa sommar är en sak. Att det ska flytta in folk i några bostäder är betydligt mer avlägset.

– Det är helt upp till kommunen och länsstyrelsen till att börja med, men det är som sagt något som vi tittar på inför framtiden, slår Kristin Söraune fast.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt