Planerna för Hågelby återuppstår

Projektet att förvandla Hågelby gård till en stor Familjepark sprack förra året, Men nu läggs de gamla ritningarna fram igen – av samma norska finansiär som tidigare. Samtidgt backar byggjätten Skanska upp ett alternativ: en ekopark med dinosaurier.

  • Publicerad 17:24, 4 sep 2015

I onsdags offentliggjorde Botkyrka kommun de elva intressenter som lämnat in förslag i den stora idé- och markanvisningstävlingen för Hågelbys framtid.

Känt sedan tidigare är att TV4-kändisen Suzanne Sjögren vill starta ett centrum för hästtävlingar. En nyhet är att Skanska har ställt sig bakom förslaget Ekotopia, en interaktiv upplevelsepark där de ekologiska sambanden och människans påverkan på naturen ska åskådliggöras med hjälp av dinosaurier, växter och levande djur.

– Att vi fått Skanska som samarbetspartner betyder jättemycket för trovärdigheten och möjligheten att få finansiering, säger Maria Rydbrink Raud, projektlutvecklaren bakom Ekotopia.

Men det mest uppseendeväckande är att bolaget Hågelby Holding AB lägger fram ett förslag kallat ”Hågelby Familjepark” – byggt på samma grundidé som havererade våren 2014: I en första etapp husvagnscamping och stugbyar, senare utbyggt med vattenland och sagopark.

Bakom förslaget står samma norska företagssfär – Adolfsen Group – som skulle så för det mesta av kapitalet i det tidigare upplägget.

– Tävlingsbidraget bygger på det planmaterial som tagits fram av Familjen Lindgren och som Hågelby Holding har köpt rättigheterna till. Adolfsen-gruppen har hela tiden varit intresserad av att fullfölja projektet, säger advokat Carl Lindstrand som företräder investerarna.

En särskild jury kommer att presentera en vinnare i december. Utvärderingen kommer bland annat att lägga vikt vid attraktionskraft, nytänkande, arkitektonisk kvalitet, miljöambtioner, förslagsställarens finansiella styrka och ”förmåga att fullfölja ingångna avtal”

Bland de andra bidragen finns ytterligare ett företag som vill bygga vattenland och camping, samt ett förslag från BoTrygg ABom att bygga småhus. På botkyrka.se finns hela listan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.