Tanken var att majoriteten av alla företag i Slaktis skulle flytta till Larsboda. Så blir det inte. Foto: Sacharias Källdén

Planerna på nytt livsmedelscentrum i Larsboda skrotas

Det skulle bli ett nytt, modernt centrum för Stockholms livsmedelsföretag. Fem år och 77 miljoner kronor senare läggs projektet Larsboda ned.

  • Publicerad 14:31, 19 sep 2019

Det stora projektet Larsboda livsmedelscentrum, dit företag som idag sitter i Slakthusområdet skulle flytta, har lagts ned. Skälet är att fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som köpte stora delar av marken i Slakthusområdet av staden för att bygga nytt, inte vill gå vidare med projektet. De har andra lösningar för de hyresgäster som finns kvar.

– Vi har en pågående dialog med alla hyresgäster i de fastigheter i Slakthusområdet som vi har förvärvat. För de där vi redan hittat lösningar har Larsboda inte varit bästa alternativet för deras verksamheter, säger Marianne Perslow, kommunikationschef på Atrium Ljungberg och tillägger att optionen för Larsboda – alltså möjligheten att återuppta planerna för livsmedelscentrat – finns kvar fram till årsskiftet om behov uppstår.

Vart hyresgästerna har valt att flytta och hur många hyresgäster som återstår att hitta nya lokaler till, vill hon inte svara på.

Staden har jobbat med Larsboda i minst fem år och hunnit lägga ner 77 miljoner kronor på utredning och planering, pengar som nu bokförs som förgäveskostnader, alltså pengar i sjön. Men enligt Jonas Uebel, tf avdelningschef på fastighetskontoret, har staden fått tillbaka pengarna med råge när de sålde till Atrium Ljungberg.

– Så totalt sett går staden ändå plus på det här, men bokföringsmässigt, för det specifika projektet, redovisas det som en förlust, säger han.

Men Jonas Uebel ser det inte som ett nederlag för staden.

– Vi är glada över den här affären med Atrium Ljungberg eftersom vi har fått in en aktör i Slakthusområdet som vill utveckla området i enlighet med stadens vision, säger han.

Dennis Wedin, (M), stadens bostads- och fastighetsborgarråd, menar att det hade blivit ännu dyrare om planerna för Larsboda fullföljts.

– Det skulle kostat skattebetalarna runt 1,2 miljarder. Därför är den här affären med Atrium Ljungberg bra för Stockholm och skattebetalarna. Jag kan dock tycka att det är väldigt konstigt att staden inte kom längre i dialogen med hyresgästerna under två mandatperioder kring detta, men jag tror också att resultatet nu slutligen kommer att bli bra, säger han.  

Vad som ska hända med marken i Larsboda, som ägs av staden, är inte klart ännu. Just nu hyrs delar av området av företag på korta kontrakt som bedriver industriverksamhet, bland annat Skanska. Enligt staden kan dessa kontrakt nu komma att förlängas.

Stockholms nya livsmedelscentrum står still

Ovisst kring nytt livsmedelscentrum i Farsta

Staden krymper Slakthusområdet 2.0 - rejält

Hit ska Slakthusområdet flytta

Industriepok i graven när slakthusen blir till bostäder

Larsboda. Livsmedelscentret i Larsboda enligt en tidig visionsbild. Foto: Stockholms stad