Förblir endast idrottshall. Kommunen låter bli att överklaga, efter råd från jurister. Foto: Claudio Britos

Planerna slopas: Inget kultur- och ungdomshus i Fleminghallen

Det blir inget kultur- och ungdomshus i Fleminghallen. Att överklaga Hyresnämndens beslut blir för dyrt. Det sätter punkt för en lång följetong som lämnar kommunen på ruta ett.

  • Publicerad 14:16, 10 aug 2020

Det var i september förra året som ett kombinerat bibliotek och ungdomshus skulle ha öppnat i Fleminghallen, men portarna slog aldrig upp. Kommunen kunde inte komma överens med hyresvärden, som enligt kommunen varit positiv till den planerade verksamheten, för att sedan ångra sig. Kommunen klagade till Hyresnämnden, som ställde sig bakom hyresvärdens beslut.

Nu står Huddinge kommun återigen på ruta ett i frågan om hur fritidsgårdarna och biblioteket som stängts i Flemingsberg och Visättra ska ersättas.

– Vi tittar på några olika alternativ. Verksamheten måste vi kunna erbjuda, men initialt kanske det inte blir optimala lokaler. Vi får titta på nybyggnation och ombyggnation, och på vad vi har för lokaler i kommunen, säger Bo Källström (L) , kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tillfälliga lokaler "för små"

Under sommaren har kultur- och fritidsförvaltningen fått hjälp av jurister och av Sveriges kommuner och regioner, SKR, med att utreda om man ska överklaga Hyresnämndens beslut, och landat i att i stället lämna visionen. Bedömningen är att processen skulle kunna bli dyr och resultatet hyfsat osäkert. Förvaltningen får alltså hitta en annan lokal.

– Vi kanske kommer att fortsätta ha verksamhet i de tillfälliga lokalerna en liten tid framöver. Vi har tillgång till dem, men de är för små egentligen. Vi söker någonting som är mer anpassat till vad vi behöver, säger Bo Källström.

Fortsatt idrott i Fleminghallen

Fleminghallens nuvarande verksamhet fortsätter som vanligt, men hur den lokalen i övrigt ska användas blir en fråga för kommunen att bita i.

– Hela den fastigheten har ju vi kontrakt på. Vi måste utnyttja den, men får diskutera på vilket sätt. Och föra mer bindande förhandlingar med hyresvärlden i så fall, så att de inte kan komma senare och säga "nej, det där var ingen bra idé", säger Bo Källström.

– Idrottsverksamheten fortsätter och sedan får vi fundera på om det blir något mer.

Nej till kultur- och ungdomshus i Flempan

Men för bibliotek och fritidsgård är det alltså en annan lokal som gäller. Förr eller senare kommer ett kultur- och fritidshus med något för alla åldrar att växa fram, enligt Bo Källström.

– Konceptet tror vi på, mycket vuxennärvaro, långa öppettider och korsbefruktning: Vi vill ge idrottsungdomar chansen att fokusera på böcker.

Kan du säga något om alternativen ni tittar på?

– Nej, det vill jag inte göra. Vi var väl kanske lite väl snabba med att gå ut med planerna kring Fleminghallen, så jag gör inte om det.

– Lite längre fram på hösten kommer jag förhoppningsvis att kunna säga något.

Flempans nya fritidsgård skjuts upp igen