Skräms. Plastormar ska skrämma bort gässen från Täbys stränder. Foto: Lennart Bäckström/Mostphotos

Plastormar ska få bort gässen i sommar

Våren är här och badstränderna ska fixas i ordning. Nu tar kommunen nya tag för att få bort gässen i sommar - med ormar.

  • Publicerad 12:16, 20 mar 2020

Vi vet att det gett effekt på andra platser.

Badsäsongen kan tyckas vara långt bort, men redan nu börjar arbetet med att rusta badstränderna i Täby.

Förra våren gjorde kommunen i ordning flera bryggor, för att öka säkerheten och för att få dem fina till sommaren.

– I år ska vi bara rusta bryggorna vid Rösjön och Hägernäs. Man byter trallen på dem då det har legat ett tag, det är en del jobb som ska göras, säger Adam Lindblom från sport och förening på Täby kommun.

Man kommer inför säsongen även fixa till hopptornet som finns vid Ängsholmsbadet.

Ormar ska skrämma gässen

Ett stort problem varje år är gässen som skräpar ner och bajsar på ständerna. Kommunen har försökt med de flesta metoder för att få bort fåglarna. Förra året köpte de in fågelskrämmor som liknade rovfåglar för att skrämma gässen, vilket inte fungerande länge.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/gassen-kvar-pa-tabys-strander-trots-nya-metoden/repshm!0yiOhNUsKbrlU@RwahgeTQ/

– De fungerade i några veckor men sen lärde sig fåglarna att de var där. Men vi kommer att fortsätta med dem även i år, säger han.

Fågeltätt. Så här såg det ut i slutet av förra sommaren vid Hägernäs strand, fågelskrämman verkar inte ha den effekt som den skulle ha. Foto: Lennart Bäckström

Förutom fågelskrämmor ska kommunen även lägga ormar i plast på badstäderna, vilket fungerat i andra kommuner i Stockholm menar Adam Lindblom

– Vi ska testa med leksaksormar då vi vet att det gett effekt på andra platser och ska skrämma dem. Vi vet även att de gillar kortklippt gräs så vi ska spara ut gräset på de platser där helst vill vara, säger han.

Fyller på med sand efter översvämningarna

Han menar att översvämningarna som var i februari inte gjort så stor skada på stränderna som man trott.

– Det har inte försvunnit så mycket sand som vi trodde. Men vi ska fylla på de platser där de blivit hål, säger han.

När öppnar stränderna då?

– Ja du, de har öppet tjugofyra-sju för de som vill bada men de kommer vara i ordning i maj-juni när temperaturerna är bättre, säger Adam Lindblom.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt