Konst. Två av de 30 plåtar som ska göra gångtunneln trevligare. Foto: Farsta stadsdelsförvaltning

Plåtkonst ska göra gångtunnel tryggare

Med hjälp av barn, ungdomar och seniorer har gångtunneln under Havsörnsvägen i Fagersjö fått sig ett ansiktslyft – och förhoppningsvis blivit tryggare.

  • Publicerad 14:11, 10 apr 2019

Det är kommunfullmäktige som från första början gav stadens nämnder i uppdrag att göra investeringar i den fysiska miljön för att bidra till ökad trygghet. Detta har nu lett fram till att Fagersjös nyutsmyckade gångtunnel invigs på torsdag den 25 april.

– Vi har varit en arbetsgrupp med stadsdelsförvaltningen, trafikkontoret, Familjebostäder, utbildningsförvaltningen och polisen som valt ut Fagersjö som ett område där vi vill öka tryggheten i stadsdelen, säger Gabriella Luoma, preventionssamordnare på Farsta stadsdelsförvaltning och fortsätter:

– När vi fått en gemensam lägesbild så stack den här gångtunneln ut som en plats som upplevdes som otrygg. Vi tittade på andra stadsdelar där man utsmyckat tunnlar.

Han gömmer skräck-konst i Söderort

När man väl bestämt sig för platsen tog man hjälp av Kulturskolans verksamhet Unga Berättar. De arrangerade i sin tur workshops på Mötesplatsen i Fagersjö där förskolebarn, skolungdomar och seniorer bjudits in att delta.

Med hjälp av Ipads fick de som deltog i workshopen skapa den konst som nu ska pryda gångtunneln. Konsten består av 30 plåtar som satts samman till två kollage som ska tryckas upp och pryda varsin sida av tunneln.

– Det kommer bli väldigt fint. Utöver tryggheten så handlar det om en demokratisk utformning av den offentliga miljön där både unga och äldre fått bidra, säger Gabriella Luoma.

Invigningen sker mellan klockan 17 och 19 torsdagen den 25 april och Farsta stadsdelsnämnds ordförande Lars Jilmstad (M) invigningstalar 17.30.

Trist. Så här ser gångtunneln ut idag. Foto: Stockholms stad

V: Staden måste försöka rädda Melodybox

Nyheter "Söderort behöver det här" Vänsterpartiet vill att staden försöker hitta ett kryphål i detaljplanen som gör att Melodybox kan räddas. Går inte det ska staden hjälpa det privata kulturstället att hitta en ny lokal, anser V.torsdag 18/4 14:11

Här kan Skarpnäck få modulhus

Nyheter Bygglovsansökan inskickad Vid Skogsfurans väg i Skarpnäck vill staden bygga 37 lägenheter i sex modulhus.torsdag 18/4 12:09