Plats för kultur öppnar i Vårberg

Fortums gamla panncentral i Vårberg kan snart komma att fyllas med kultur och möten. Det hoppas Kummelholmen, som i veckan inviger lokalerna med sin första utställning.

  • Publicerad 12:17, 12 nov 2015

Arbetet med att få i ordning den gamla panncentralens lokaler i Vårberg pågår för fullt när Södra Sidan kommer på besök på måndagen. Om bara fyra dagar ska portarna slås upp för allmänheten.

– Vi får jobba på tills det är klart. Men det är skönt att röra på sig när det är så kallt, säger Maria Johansson, projektledare på Kummelholmen, och skrattar.

Arbetet med att göra om den gamla panncentralen började för ett par år sedan, när Fortum inte längre behövde lokalerna.

De kontaktade arkitektfirman Urban design, som skissade på ett förslag till hur lokalen kunde renoveras. Urban design kontaktade i sin tur konstnären Torbjörn Johansson.

– De beskrev lokalen och den lät helt fantastisk. Så jag och en konstsamlarvän började förhandla om att köpa den, säger han.

I december 2013 köpte de panncentralen och skapade det ickevinstdrivande bolaget Kummelholmen.

Sedan dess har byggnaden miljösanerats, renoveringarna påbörjats och 90 ton skrot har fraktats ut ur lokalerna.

– I ett rum var det en jättestor metalltank, nästan som en u-båt, som måste ha varit byggd i rummet. Det var ganska mycket suckar från byggubbarna när den skulle ut, berättar Maria Johansson.

Vill skapa möten

Exakt vad som ska finnas i lokalerna när de är klara är inte bestämt, fokus just nu är att byggnaden ska renoveras.

– I nuläget finns varken värme, rinnande vatten eller toaletter i lokalerna. Det kan bli kostsamt men en ansökan till Boverket är inskickad och vi hoppas på stöd därifrån, säger Maria Johansson.

Men idéer saknas inte. De har planer på kaféverksamhet och verkstäder för konstnärer, de vill bygga en scen för konserter och teater och kanske skapa plats för mer lokala verksamheter, som replokaler och dansstudio.

– Steg ett är att få huset i stånd, sen får vi ta det steg för steg därifrån. Men vi ser en mängd olika möjligheter med den här lokalen, säger Torbjörn Johansson.

Kan vara klart om ett år

Målet är att allt ska vara renoverat och klart om ett år, till hösten 2016. Och att den gamla panncentralen då ska ha omvandlats till en kulturell mötesplats.

– Vi har inte formulerat exakt vilken sorts möten det ska bli, men med den här lokalen tror vi att vi kan skapa många intressanta möten. Både mellan folk här i området och konstnärer från hela Sverige och internationellt, säger Torbjörn Johansson.

– Men också en plats där olika typer av konst kan mötas på ett gränsöverskridande sätt, fortsätter Maria Johansson.

Och även om det är ett tag tills allt är färdigt invigs Kummelholmen på fredag, med verket Monogram av Fredrik Wretman. Exakt vad det består av är Maria Johansson hemlighetsfull om.

– Det blir ett klassiskt Fredrik Wretman-verk, så mycket kan jag säga. Det visas till den 13 demember och ett tips är att ta på varma kläder.

Var, när, hur?

Kummelholmen slår upp sina portar på Vårholmsbackarna 120 i Vårberg på fredag, klockan 15 till 22, med en utställning av konstnären Fredrik Wretmans verk Monogram. Monogram visas till den 13 december.

Öppettiderna är lördagar och söndagar, klockan 13 till 17, och måndagar, klockan 16 till 20.

Inträdet är gratis och mer information finns på kummelholmen.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.