Plats på scen för ortens poeter

Nu har tävlingen Ortens bästa poet 2017 dragit igång.  Hanna Jama och Faysa Idle blev de första två poeterna som gick vidare till den stora finalen i Rinkeby i november.

  • Publicerad 11:18, 6 sep 2017

I ett mer än fullsatt Tensta träff tävlade nio poeter mot varandra. Reglerna är enkla, poeterna tävlar med texter de har skrivit själva.

De får tre minuter och 9 sekunder på sig varje gång och de får inte använda någon rekvisita på scen. Varje tävlande framträder två gånger.

I publiken hade tre jurygrupper slumpmässigt valts ut och två jurygrupper består av etablerade rappare och poeter. Efter varje framträdande delades poäng ut, som sedan räknades samman. Sex poäng var godkänt och tio fantastiskt. Att dela ut nollor var inte tillåtet.

– Ni får inte applådera under själva framträdandet, förklarade Melody Farshin, som var kvällens konferencier. Men ni kan knäppa med fingrarna, när ni hör något som ni tycker är bra.

Tävlingen inleddes av en ”kalibreringspoet”, som varit med tidigare.

– Så att ni kan förhålla er till vad som är bra eller inte.

För flera av de tävlande var det en ny upplevelse att uppträda på scen, inför säkert 600 personer. Tensta träff var fullt till bristnigsgränsen.

– Shoo Tensta, jag är fett nervös, sade Emil, en av de första tävlande på scen.

Hans första bidrag var en hyllning till kvinnan. ”Vi var alla från början en XX-cell.”

Faysa Idles första bidrag handlade om orten, om barndomens kompisar som blivit tungt kriminella.

– Vakna upp systrar och bröder, är det så här vi vill leva våra liv?

Den sista av de nio tävlande, Hanna Jama, väckte publikens entusiasm. Hennes tema var ”backa våra systrar” och hon blandade otvunget svenska, engelska och arabiska.

Hanna Jama var också den som vann den första deltävlingen i Ortens bästa poet. Tvåa kom Faysa Idle. Båda två tävlar vidare i finalen i Rinkeby i november.

Mer Ortens bästa poet

Tävlingsformen har sina rötter i Poetry Slam som går ut på att utse en vinnande poet bland alla tävlande.

Ortens bästa poet är ett nationellt förortsmästerskap som kommer att hålla deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Borlänge och Örebro. I början av november hålls en stor final där alla vinnare ställs mot varandra.

Förenade förorter anordnar ”Ortens bästa poet 2017” i samarbete med Riksteatern och med stöd från Stockholms stads kulturförvaltning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.