Kräver övning. Regissör Johanna Huss repeterar med skådespelarna Emma Tönnes och Tora Kirchmeier. Den 17 maj är det dags för premiär på Oliver Twist i Margaretaparken i Sandsborg. Foto: Andreas Enbuske

Plats på scen för unik ensemble

Nästa helg är det dags igen. 150 lokala skådespelare bjuder på en storslagen föreställning när Enskedespelet på nytt tar plats i Margaretaparken.

  • Publicerad 10:15, 10 maj 2014

En gammal klassiker, fast i modern tappning. Så förklarar Enskedespelet sin version av föreställningen Oliver Twist. Samma beskrivning kan även gälla för teatersällskapet. På plats i Margaretaparken i Enskede märker man nämligen direkt att något är nytt. Föreningens slitna gamla teatertält är utbytt mot ett pampigt rödgrått bygge med både torn och tre stora läktare.

– Det känns som ett palats. Tältet är specialgjort för oss och självklart är det kul med att ljussättningen och läktarna är bättre. Men det bästa är ändå att det inte längre regnar in, säger Tora Kirchmeier.

Började som 12-åringar

Hon och Emma Tönnes började vara med i Enskedespelet som 12-åringar. Förutom att de numera är dubbelt så gamla är de ungdomsledare för nya teatergrupper. Och i Oliver Twist spelar de exakt samma roll.

– Det är ett klassiskt Enskedespelsgrepp. Eftersom det är så många som vill vara med i spelet behöver flera personer spela samma roller. Det är både en praktisk och konstnärlig lösning och i år spelas till exempel Oliver av nio olika personer, säger Emma Tönnes.

Att Enskedespelet i vår skulle ha sitt nya tält uppsatt i Margaretaparken har varit långt ifrån en självklarhet. Efter spelperioden 2012 klagade närboende på att parken skräpades ner och förstördes, samt att bilar olagligt körde upp i grönområdet och förstörde gräset. Trafikkontoret ville först inte ge tillstånd till teatern att sätta upp sitt tält, men efter kritik från både boende och lokalpolitiker backade stadens tjänstemän. Kraven på att teatern håller rent och snyggt runt tältet har dock hårdnat.

Informerat grannarna

För att inte reta upp någon i onödan har teatergruppen informerat de närboende om vad som är på gång i parken den närmsta tiden.

– Vi har uteslutande fått positiva reaktioner. Grannar har kommit förbi och sagt att de tycker det är roligt att vi gör det här, säger Tora Kirchmeier.

Premiär 17 maj

Den 17 maj är det premiär och efter drygt femton föreställningar avslutas spelperioden i mitten av juni. Med bara en dryg vecka kvar börjar alla bitar falla på plats.

– För ovanlighetens skull ligger vi riktigt bra till. Vår version av Oliver Twist kallar vi för en ”dåtidsskildring med nutidsperspektiv”. Vi har inga mobiltelefoner på scen, men samtidigt utspelar sig historien inte i 1800-talets London, säger regissören Johanna Huss.

150 i ensemblen

Som vanligt är det mängder med skådespelare i ensemblen. Den här gången är det uppemot 150 lokala aktörer som medverkar i föreställningen. Med en knapp vecka kvar till premiär har de flesta av de totalt 47 olika scenerna börjat repas in.

– Enskedespelet är en unik företeelse. Att lyckas samla så många personer i en och samma ensemble och få ihop en pjäs sker inte någon annanstans än här i Enskede, säger Johanna Huss.

Fakta

Enskedespelet

Grundades 1981 med syfte att dokumentera Enskedes historia.

Teaterföreningen gjorde sin första föreställning i Margaretaparken 1983.

Varje spelperiod lockar totalt drygt 3 500 personer.

Oliver Twist i nutid:

Bygger på Charles Dickens roman från 1838.

I Enskedespelets version ställs frågor om hur dagens klassamhälle fungerar och hur vi har vant oss vid barnfattigdom och tiggare på gatan.

Premiär: Lördag 17 maj kl. 16. Spelas till och med 13 juni.

Biljetter och exakta tider: www.enskedespelet.se

Visa merVisa mindre