Ambulansfärd dit. Men besöket på Danderyds sjukhus slutade med att mannen skickades hem Foto: Most Photos

Platsbrist på Danderyds sjukhus – patient avled

Mycket hög beläggning på Danderyds sjukhus gjorde att en cancersjuk äldre man skickades hem. Han hade både lunginflammation och blodförgiftning och avled i hemmet.

  • Publicerad 13:51, 14 feb 2019

En äldre man med spridd prostatacancer kördes med ambulans till Danderydsakuten. I ambulansen fick han febernedsättande medicin, vilket gjorde att hans temperatur var normal. Efter röntgen och observation skickades mannen hem.

En odling av ett blodprov visade på bakterier och sjukhuset försökte kontakta mannen. Då visade det sig att mannen avlidit. Obduktionen visade att mannen haft lunginflammation. Dödsorsaken var blodförgiftning.

Sjukhusets utredning har visat att beläggningen var mycket hög. Bedömningen är att patienten borde ha lagts in eftersom han både var äldre och hade många sjukdomar, men att platsbristen förhindrade detta.

”Det pågår ett intensivt arbete på sjukhuset och regionen att tillskapa tillräckliga vårdplatser för att möjliggöra inneliggande vård av en patient som denna.”, skriver sjukhuset i sin Lex Maria-anmälan som skickats till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

LÄS ÄVEN: Patient skickades hem – avled av hjärtattack

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Roslagsbanan ersätts med buss under påsken

Nyheter LISTA: Så går bussarna när tågen står still Resenärer med Roslagsbanan får ta bussen i påsk. Det eftersom arbetet med att bygga ut till dubbelspår pågår under veckan.måndag 18/3 17:05

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Nyheter "Många bra samtal" I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.måndag 18/3 16:58