För sitt engagemang och driv tilldelas idag Mathilda Klinger Danielsson 2018 års Isabellestipendium på 20 000 kronor. Foto: Pressbild. Fotograf Björn Petrén

Plåtslagaren från Hagsätra krossar fördomar

Plåtslagaren och Hagsätrabon Mathilda Klinger Danielsson tilldelas ett stipendium på 20 000 kronor. Anledning? Hon är en kvinnlig förebild i den mansdominerade byggbranschen.

  • Publicerad 16:23, 29 okt 2018

"Att yrket är mansdominerat märktes supertydligt i början. I det här yrket känner jag att det är helt andra värden som premieras. Innan har jag arbetat inom äldrevården, på förskola och med servering.

Kollektivet som gjort DJ-båsen mer rättvisa

Alla de jobben är kvinnodominerade och innebär att man har mycket kontakt med människor. Nu som plåtslagare arbetar jag med mina kollegor och material – inte levande och kännande människor. Så det är en enorm skillnad bara det.

Till skillnad från mina tidigare jobb är jag nu enda tjejen. Innan hade jag aldrig befunnit mig i ett sammanhang där bara män vistades på det här sättet. På den här arbetsplatsen upplever jag att det är helt andra förmågor som värdesätts.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Exempelvis så upplever jag att förmågor som snabb problemlösning i högre grad uppskattas. Att ta i och lösa saker snabbt. Jag märker också av en helt annan jargong. Det skojas mer nu.

Jargongen är hårdare och jag märker av en väldigt öppen fördomsfullhet. Det kan handla om att de skojar med rasistiska undertoner. Något som jag absolut inte är van vid och inte uppskattar.

Det är svårt att veta hur jag påverkar stämningen på jobbet men jag har hört av mina kollegor att jag mjukar upp stämningen och jargongen.

Men jag vill egentligen inte att mina kollegor ska känna sig censurerade bara för att jag är där. Men det känns ändå bra att jag mjukar upp stämningen och jag skrattar väldigt mycket på jobbet."

Nu arbetar Mathilda med verktyg och material - innan med människor. Och hon märker av en stor skillnad. Foto: Pressbild. Fotograf Björn Petrén

Mathilda Klinger Danielsson

Mathilda är 28 år, bor i Hagsätra och har arbetat som plåtslagare sedan 2013.

Hon utbildade sig till plåtslagare efter att hon sett ett reportage på tv om yrket. Hon tyckte att det såg så fint ut där uppe på taken.

Isabellstipendiet riktar sig till kvinnor som arbetar inom byggbranschen.

Hon fick stipendiet med motiveringen:

"Genom att på ett föredömligt och unikt sätt vara representant för sitt yrke som plåtslagare ger Mathilda Klinger Danielsson oss hopp om framtiden. Hon inspirerar inte bara kollegor och kunder utan också nästkommande generation. För sitt engagemang och driv tilldelas idag Mathilda Klinger Danielsson 2018 års Isabellestipendium. "

Isabellestipendiumet gav Mathilda 20 000 kronor och hon funderar på att investera i ett så kallat Tiny House – som är ett mindre hus på hjul. En annan tanke hon har är att bidra till hennes mammas planerade bilköp.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

Mystisk fiskrens förbryllar i Gubbängen

Nyheter Stadsdelen: "Vi kommer inte göra något åt saken" Nära Gubbängens IP gjorde en person på hundpromenad en udda upptäckt. En större mängd fiskrens låg dumpad i skogen.måndag 19/11 16:30