Plattan rensad på EU-migranter – golvet städas med bakteridödande medel

De boplatser som EU-migranter haft under taket vid Plattan är borta, efter en avhysning tidigt i morse. Städare gör nu rent golvet med bakteriedödande medel.

  • Publicerad 10:22, 11 feb 2015

Det var vid klockan sex på onsdagsmorgonen som polisen med hjälp av tolk kom till Sergels torg för att informera det femtiotal EU-migranter som bott där att det var tvungna att plocka ihop sina saker och bege sig därifrån.

Strider mot svensk lag att bo på Plattan

Enligt Towe Hägg, polisens presstalesperson som StockholmDirekt träffar på plats, blev de boende informerade om att det strider mot svensk lag att bo där.

– Vi var här klockan sex. Allt gick lugnt till. Det femtiotal personer som bott här har bland annat hänvisats till stadens nya akutboende i Vårberg som öppnar ikväll, säger Towe Hägg.

Under den senaste tiden har antalet klagomål på boplatsen ökat, både till polis och Stockholms stad. Enligt Towe Hägg är det en orsak till att insatsen görs just nu.

Golvet har använts som toalett

Vid nio-tiden var nästan alla tecken på att det bott människor vid Plattan bortsopade. Det enda som vittnade om saken var den städpatrull som spolade golvet under taket på Plattan.

– Det är smutsigast runt stolparna och i hörnen. Där finns mycket urin och avföring. Vi har använt bakteriedödande medel på de värst utsatta platserna, säger Norbert på Miljötekniska Entreprenad AB som utför städningen.

"Icke konstruktivt"

Sven Hovmöller på Föreningen för hemlösa EU-migranter, HEM, kände inte till avhysningen vid Plattan i förväg.

– Det här är inget konstruktivt sätt att arbeta. Nu hänvisas de här människorna till akutboenden där de får bo några nätter och sedan börjar allt om igen, säger han.

Enligt HEM borde staden ordna med boplatser där EU-migranter kan bo hela familjer tillsammans och där det finns vatten och toaletter.

Enligt Towe Hägg på polisen finns inga garantier för att de personer som bott här inte kommer tillbaka igen.

– Frågan om EU-migranter är komplex på flera sätt, säger hon.