Plocka hallon i parken

Solvarma rakt in i munnen eller till fikat eller måltiden. Hallon och jordgubbar är mångas sommarfavoriter för alla tillfällen. På Hallonparken kan du självplocka eko-bär ända in på höstkvisten.

  • Publicerad 15:26, 19 jun 2019

Förra sommaren var jag nära på att lägga ner när det var uppemot 45 grader i växthusen. Men gästerna uppskattar det så mycket och all kärlek vi får från dem gör att vi fortsätter.

En artikel ur Årets Sommar E18

Maria Abrahamsson och Michael Jonsson flyttade ut till Kulla-Nyby utanför Örsundsbro för sex år sedan med vilja att starta någon form av verksamhet på landet. De fastnade för ekologisk KRAV-certifierad bärodling av framför allt hallon och jordgubbar och satte igång.

Efter ett par års förberedelser att transformera markerna av gammal vall till odlingsbar mark var de redo att öppna upp för allmänheten och nu i sommar är de inne på fjärde säsongen.

– Det är ingen romantisk dröm om landet, utan hårt arbete nio månader på året för att driva verksamheten, varav från april till slutet av oktober är det sju dagar i veckan. Gästerna ser inte allt arbete vi lagt ner, det ser så lugnt och härligt ut när man kommer hit, säger Maria.

De har fått sätta sig in i allt som har med odlingen att göra och vad KRAV-certifieringen innebär, så som hur de kan upptäcka och få bort skadedjur på andra sätt än med bekämpningsmedel.

Till den här säsongen har de ökat odlingarna ytterligare till att vara på 2,5 hektar, jämt fördelat av hallon och jordgubbar och en liten del björnbär och gojibär.

– Förra sommaren var jag nära på att lägga ner när det var uppemot 45 grader i växthusen. Men gästerna uppskattar det så mycket och all kärlek vi får från dem gör att vi fortsätter, säger hon.

Då odlingarna är för små för att de ska kunna garantera att ha öppet varje dag och för att kunna ha ett fungerande familjeliv samtidigt som de driver självplocket då Michael dessutom har konsultjobb på heltid, utannonserar de någon dag i förväg vilka dagar som de håller öppet på Hallonparkens facebooksida och telefonsvararen.

– Vädret styr hur mycket bär vi har och vi vill att det alltid ska finnas gott om bär så att man inte blir besviken om det är för utplockat. Det blir i snitt tre-fem dagar i veckan beroende på klimatet, säger Maria.

När de kommer hit får nya gäster en introduktion i hur det går till för att sedan efter de plockat väga sina lådor eller kassar och betala per kilo.

I anslutning till odlingarna finns en servering med kalla och varma drycker, lättare fika och glass.

– En del köper med sig fika till badplatsen i närheten, säger Maria.

Det finns också ett litet naturreservat för dem som vill njuta av omgivningarna efter bärplocket.

Hallonparken har öppet så länge bärsäsongen tillåter, vanligtvis till någon gång i oktober.

Marias bär- favoriter

Marias äter helst bären som de är eller i smoothie eller på yoghurten. Hon gör gärna sallader med bär, valnötter och lagrad ost. Barnen äter bär som grönsaker till maten, och ihop med lite honung till pannkakor och våfflor. Vid festligare tillfällen blir det bär i pajer, på tårtor och i rawfoodglass eller varma hallon till kladdkaka och grädde.

Frukostlyx med rawfoodglass

En vanlig barnfrukost hos familjen Abrahamsson-Jonson är följande recept:

Våfflor med ägg och havre- mättande och proteinrikt. Serveras med rawfoodglass.

Recept till ca 3 barn

4 ägg

4 dl eko-havregryn

4 dl mjölk

en skvätt grädde

en nypa salt

en nypa vaniljpulver

Stavmixa och blanda i ett par matskedar smör, grädda i våffeljärn.

Rawfood-glass

Ca 1 liter halvfrysta jordgubbar eller hallon

4 frysta skickade bananer

1 dl cashewnötter

1 dl kokosgrädde

1 nypa vaniljpulver

Mixa i matberedare med kniv till glasskonsistens!

Servera!

Visa merVisa mindre

BLÅLJUS: Hotellgäst fick bil sabbad, rattfyllo drog runt i Fjärdhundra och mindre brand i simhallsbygget

Nyheter Trots allt – löningshelg, studentfirande – blev det en relativt lugn helg i Enköping.måndag 1/6 10:26

”Det känns fantastiskt”

Nyheter Många har hört och sett honom spela. Men inte på det här viset. Nu solodebuterar Ulf Paulsson under artistnamnet AceGod. – Det här var något jag behövde göra, säger han.måndag 1/6 8:48