I fyra år har Jaruwan Lertsongkram drivit Red ninja sushibar på Drottningholmsvägen 9. Men en dag höll gatan på att grävas upp, utan att hon fått någon information om arbetet. Här med Ken Olofsson. Foto: Sacharias Källdén

Plötsligt försvann Jaruwans sushiservering

Staden tvingade en sushirestaurang på Fridhemsplan packa ihop sin uteservering utan förvarning när ett gatuarbete skulle utföras. Detta trots att man hade tillstånd och betalat för att få ha sina möbler där till mitten av oktober.

  • Publicerad 15:14, 8 okt 2018

I fyra år har Jaruwan Lertsongkram drivit Red ninja sushibar på Drottningholmsvägen 9 och de tre senaste åren har restaurangen haft en uteservering mellan maj och oktober. Så även i år. Men när Jaruwan Lertsongkram kom till jobbet den 14 september var det avspärrat utanför och gatan höll på att grävas upp, utan att hon fått någon information om arbetet.

– Vi hade ingenstans att ställa möblerna eftersom vi brukar ta hem dem när det inte är säsong och ställa en del av dem i bostadsrättsföreningens förråd. Men vi fick hjälp, bland annat av kemtvätten, säger Jaruwan Lertsongkram.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inne i restaurangen finns 14 sittplatser, utomhus kompletterades de med 28 stycken. Jaruwan Lertsongkram och Ken Olofsson, boende i samma hus och stamkund, har varit i kontakt med trafikkontoret men tycker inte att de fått något bra bemötande.

– Jag skulle vilja ha en ursäkt. För min del är det mest känslomässigt, jag ringde och bad om hjälp men fick det inte, säger Jaruwan Lertsongkram.

Mellan 14 september och 1 oktober var gatuarbetet i gång.

– Jag har förlorat inkomst som jag hade räknat med, det är få månader vi har uteserveringen säger Jaruwan Lertsongkram.

Kan bli aktuellt med kompensation

Ken Olofsson stöttar henne och tänker nu stämma staden.

– Jag gör det här av medmänsklighet och för att jag är gammal journalist. Trafikkontoret har brustit mot ett skriftligt avtal. Är det något jag inte tål så är det den här typen av översitteri, säger han.

Trafikkontoret förklarar hur man ser på situationen.

– Restaurangen har kvar tillståndet. De var tvungna att flytta på möblerna i samband med gatuarbetet och de borde ha fått informationen tidigare. Man ska få det i god tid innan och vi beklagar att det inte har skett. Nu är arbetet klart och de får ställa tillbaka möblerna om de vill, säger Sandra Sigebrant på trafikkontoret och fortsätter:

– Vår markupplåtare kommer att kontakta restaurangen för att diskutera hur man ska gå vidare med situationen, det kan bli aktuellt med någon form av kompensation.

Hur kommer det sig att restaurangen inte fick information om detta före ni kom dit?

– Entreprenören skulle egentligen ha utfört arbetet på en mindre yta som inte skulle ha påverkat uteserveringen, säger Sandra Sigebrant.

Jaruwan Lertsongkram med Ken Olofsson, engagerad boende i huset. Foto: Sacharias Källdén