Sedan i maj har Bzzt trafikerat Stockholm med sina pod-taxis. Nu har de fördubblat sin fordonspark. Foto: Sacharias Källdén

Pod-taxin gör succé i Stockholm – nu blir de ännu fler

Med endast två passagerarsäten och en maxhastighet på 45 kilometer i timmen har de tagit Stockholm med storm. Sedan de började köra i maj har de fördubblat sin flotta av eldrivna tuc tucs.

  • Publicerad 15:08, 12 okt 2017

Stockholm direkt skrev i maj om den nystartade taxitjänsten som kör fordon de kallar "pod-taxi". Fordonet är klassat som EU-moppe, drivs på el och har sittplatser för en förare och två passagerare. När de startade i maj hade de 18 stycken podar. I dag har de 38 stycken, vilket kommer vara utökat till 48 inom en månad.

– Målet är att vi kommer vara uppe i 200 stycken i slutet av 2018, säger Per Nyernius, marknadschef på företaget Bzzt som driver tjänsten.

Bakom framgången finns en crowdfunding-kampanj där 20 procent av företaget såldes till intresserade privatpersoner. Dessutom lockar de med låga priser.

Här börjar eldrivna ”pod-taxin” köra i Stockholm

– Det har växt i takt med efterfrågan. Vi har ju periodvis varit väldigt dåliga. På fredag- och lördagkvällar är det jättesvårt att få tag på en pod. Men det hoppas vi kunna lösa nu.

Än så länge tvingas podarna köra i de vanliga körfälten och påverkas av Stockholms trafiksituation. Men det är något som de hoppas kunna lösa.

–Vi försöker få tillgång till taxi- och bussfiler, det skulle göra oss mycket snabbare, men det är en lång och politisk väg tills dess, säger Per Nyrenius.

Nytt taxibolag i Stockholm tar upp kampen om app-kunderna

På grund av räckvidd och fordonspark kör de än så länge bara i vissa delar av innerstaden. Resan går bara att boka genom en app och poden har mycket lite utrymme för bagage. Det är dessutom öppna kupéer på sidorna. Men trots det så har det inte hindrat passagerarna.

– Det har inte alls varit svårt, det är tillräckligt många som är trötta på att fossilfordon kör runt på gatorna. Vi försöker skapa något helt nytt, säger Per Nyrenius.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.