Nybygge. Så kommer den Norra parken att se ut i framtiden vid Näsby Slottspark. Foto: Täby kommun

Podd om förbjuden kärlek ska kränga slottslägenheter

Snart börjar ombyggnationen av Näsby slott. I och med det vill fastighetsbolaget locka intressenter till området – med en drama-podcast om förbjuden kärlek.

  • Publicerad 16:40, 8 jan 2019

Mäklare och fastighetsbolag har testat en mängd olika knep för att få människor intresserade av just deras lägenheter. Senast ut i raden? En radioteater.

Det är fastighetsbolaget Niam, som bygger om området kring Näsby slott, som har gjort en radioteater i podcast-format.

– Vi funderade på hur man sticker ut i bruset. Poddar är uppskattade och samtidigt får man en möjlighet att berätta mer om slottet. I slutändan hoppas vi på att det ska öka kännedomen om området, säger Catharina Nordenberg, projektutvecklare på Niam.

Historien är fiktiv och handlar om förbjuden kärlek inom sekelskiftets kulturelit på Näsby slott. Om podden faktiskt gjort området mer populärt är svårt att säga, menar Catharina Nordenberg, men flera har lyssnat.

– Ja folk är nyfikna, vi har ett stort intresseregister och de får podden i samband med pressutskick, där ser vi att flera har lyssnat, säger hon.

Har kritiserats

Mäklaren Mattias Lindqvist från Magnusson Nyproduktion menar dock att försäljningen av bostäderna, på grund av dagens marknadsläge, tar lite längre tid än tidigare.

– Det märks att det går långsammare nu och vi har flera visningar än tidigare. För två år sen hade allt varit sålt redan, säger han.

Hittills är 40 procent av fastigheterna sålda, uppger Mattias Lindqvist.

Området har tidigare fått kritik på grund av sin volym, från de boende runt slottet.

Näsby fastighetsägareförening och Täby villaägareförening överklagade detaljplanen till mark- och miljödomstolen i början av 2018. Överklagan lades sedan ned men skapade en viss fördröjning.

– Det har tagit längre tid än vi trodde på grund av överklagan och handläggningstider. Vi hade hoppats på inflytt under 2019, säger Catharina Nordenberg på Niam.

Inflyttning kommer ske nästa år

I mellandagarna revs den sista av de tre kasernbyggnaderna i norra delen av parken, en barack där hotellrum tidigare legat och en panncentral.

– Vi är just nu mitt uppe i förberedande arbete och vi hoppas att byggstart kan ske så snart som möjligt. Det är jättekul att äntligen vara igång och att människor ser att det faktiskt händer något, säger hon.

Om allt går enligt plan så kommer de första att flytta in i början av 2020. Kommunen som ansvarar för bland annat parker och vägar säger att de räknar med byggstart i april i år.

Detta ska göras vid Näsby Slottspark:

*Hela planområdet var tidigare privatägt och planlagt för militärt ändamål. En ny detaljplan vann laga kraft i augusti 2018 och kommunen tog över delar av marken.

*Kommunen kommer bygga ut områdets allmänna platser - det vill säga VA, gator och vägar samt park.

*Längs stranden kommer strandpromenaden att förbättras, en ny lekplats att byggas och ny gästbrygga med soldäck att anläggas.

*Niam, som äger kvartersmarken inom området, kommer bygga bostäder, seniorbostäder och ett vård- och omsorgsboende. Totalt blir det cirka 300 bostäder.

Hästägare i Täby vädjar efter fortkörningarna

Nyheter "Blir en häst rädd så går det inte att hålla i den" Under flera år har Prästgårdsstallet haft problem med fortkörning vid stallet. Nu uppmanar de förbipasserande att sakta ner.torsdag 27/6 11:37

SE BILDERNA: Så blir nya Krigsarkivet i Arninge

Nyheter ✓Hemligt material ✓Kartsamling Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyll-kilometer historiska handlingar – när Riksarkivets krigsarkiv flyttar in.onsdag 26/6 16:59