Olycka. Pojkens kropp påträffades först en vecka efter han ska ha drunknat. Foto: Mostphotos

Pojke drunknande – var på utflykt från Danderyd

Det var tidigare i somras som en pojke i övre tonåren ska ha drunknat efter att ha varit på utflykt med sitt HVB-hem från Danderyd. Kroppen återfanns en vecka efter händelsen.

  • Publicerad 11:15, 8 aug 2018

Den 17 juli inkom en lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Det efter att en pojke i övre tonåren ska ha drunknat när han, tillsammans med andra ungdomar från ett HVB-hem i Danderyd, samt personal, var ute på en utflykt i Vaxholm.

I rapporten står det att två från personalen, på boendet i Djursholm, tillsammans med fyra ungdomar, i åldrarna 17-19, åkte till en strand i Vaxholm. Tre av pojkarna ska då ha velat bada, vilket personalen ska ha godkänt då de kände till killarnas simkunskaper. Två av pojkarna ska ha stannat kvar nära strandlinjen och den tredje ska ha simmat ut en bit. Han börjar sedan simma in mot land efter att personalen ropat på honom.

"Plötsligt ser vi hur pojkens huvud försvinner under vattnet och för att några sekunder senare komma upp och ropa på hjälp. Personalen/de andra ungdomarna hörde ropet".

Sökte med helikopter

Personalen ska då ha skrikit på hjälp och en man slängde sig ut i vattnet och simmade mot pojken, vilket även personalen gjorde. Samtidigt larmade en annan ur personalen 112 och efter cirka 20 minuter var räddningstjänst på plats med helikopter och sökte efter pojken.

"Räddningstjänst sökte i en och en halv timme innan insatsen avslutades. En vecka senare återfanns kroppen", skriver nyhetsbyrån Siren.

"Vi är ju ett behandlingshem så tack och lov har vi psykologer och folk runt omkring oss som har liksom som vi kunnat anknyta och stötta personal och ungdomar som kände ungdomaden", säger en personalen.

– Vi är ju ett behandlingshem, så tack och lov har vi psykologer och folk runt omkring oss, så både personal och ungdomar har fått stöd efter händelsen, säger en av medarbetarna på HVB-hemmet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny badstrand i Vallentuna

Nyheter I morgon tas första spadtaget för en ny badplats i kommunen.tisdag 21/8 15:11

DEBATT. L: Därför är skolan valets viktigaste fråga

Nyheter Liberalerna i Vallentuna presenterar ett program med 53 punkter för en bättre skola. Bland annat vill man se en läsutvecklingsledare och ett bibliotek på varje skola.tisdag 21/8 9:01