En 14-årig pojke tvingades med till ett vindsförråd där han slogs blodig och sedan rånades på sin jacka, plånbok, mobil och väska. Nu har hovrätten fastställt domen mot fem unga killar. Foto: Polisen

Pojke misshandlades och rånades – för ett rykte

När en 14-årig kille och hans vänner åkte till Bredäng trodde de att de skulle käka middag med en kompis där. I stället tvingades 14-åringen med till Sätra, där han blev misshandlad och rånad i ett vindsförråd. Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom mot fem ungdomar.

  • Publicerad 15:08, 8 okt 2019

Det var den 3 april som en 14-årig pojke åkte med sin flickvän och en vän till Bredäng. Planen var att de skulle träffa en kompis och käka med honom.

Så blev det inte. När de kommit ut från stationen stoppades de av några andra ungdomar. Enligt polisutredningen ska en av dem sagt att 14-åringen skulle följa med till Sätra "för att prata" och att det skulle bli värre om han inte gjorde det.

Rykten bakom

Enligt 14-åringen hade han på känn vad som senare skulle hända. Han hade tidigare bråkat med några av personerna och i förhör beskriver han hur han var livrädd. Hela konflikten tycks ha börjat på en fest, några veckor innan händelsen, som 14-åringen och en av de nu dömda ungdomarnas lillasyster var på. Från den festen ska rykten om 14-åringen och lillasystern ha spridits.

När han på tunnelbanan mellan Bredäng och Sätra frågar vad han kan göra ska en av ungdomarna ha sagt att han kunde betala 10 000 kronor så skulle det vara löst.

När de kommer till Sätra samlas fler ungdomar kring 14-åringen. Med hot om att de skulle döda honom och hans tjej om han tjallade tvingade de med honom till ett vindsförråd där han misshandlades grovt med slag, sparkar, stryptag och tillhyggen. Han ska även ha blivit hotad med kniv.

Därefter tvingade de ifrån honom en märkesjacka, väska, plånbok och mobil. 14-åringen sprang till tunnelbanestationen där han fick hjälp av Lugna Gatans personal tills han kunde föras till sjukhus.

Döms för människorov

I somras dömdes fem ungdomar i 16-17-årsåldern för händelsen i Södertörns tingsrätt. Ungdomarna dömdes för människorov, grov misshandel, övergrepp i rättssak och rån till sluten ungdomsvård i sex till åtta månader och till att betala skadestånd till 14-åringen. Nu har Svea hovrätt fastställt domen, men skadeståndet sänktes till 40 000 kronor.

De nu dömda ungdomarna har förnekat gärningarna.

Tonåring slagen och rånad i Sätra