LUGN. Mats Jonsson, rektor på Grindtorpsskolan i Alby, säger att stämningen är lugn efter tisdagens incident. Foto: Arkivbild

Pojke sköt elev med soft air gun – så agerar skolan

Stämningen är lugn på Grindtorpsskolan, efter tisdagens soft air gun-skjutning. Men ledningen står redo att ge stöd om det behövs.

  • Publicerad 15:42, 4 okt 2019

Grindtorpsskolan står redo att stötta elever som mår dåligt efter händelsen i tisdags då en 13-åring sköt en flicka med en soft air gun-vapen.

– Vi följer noga upp hur de inblandade mår och om de behöver någon form av stöd, säger rektorn Mats Jonsson.

Men läget är lugnt på skolan.

– Jag har precis pratat med lärarna och de uppfattar att det lugnt på högstadiet. Stämningen är i princip som vanligt. Eleverna verkar inte oroliga, i alla fall inte som vi vet, säger han.

Flickan som sköts har varit hemma från skolan sedan i tisdags. Det är enligt Mats Jonsson inte klart om hon från början uppfattade att det var ett soft air gun-vapen och inte ett skarpladdat vapen den 13-årige pojken hade varit beväpnad med.

– Det är klart att hon är skakad av det här. Dessutom fick hon ont, även om det inte var några allvarliga skador, säger han.

Skolan har haft telefonkontakt med flickan och hennes vårdnadshavare de senaste dagarna men det är ännu inte klart vilket form av stöd hon kommer erbjudas.

– Vi kommer prata med henne och se om hon behöver hjälp, antingen från oss på skolan eller från någon annan, säger Mats Jonsson.

13-åringen som avlossade skotten med soft air gun-vapnet hade på tisdagen kommit in genom huvudingången och gått direkt uppför trappan till högstadiet.

Lämnade skolan efter attacken

I trapphuset träffade han flickan. De ska ha bytt några ord varpå 13-åringen avlossade tre skott och sedan lämnade skolan. Det fanns ingen annan än flickan i trapphuset, däremot satt andra elever i uppehållsrummet ovanför. Men ingen blev alltså vittne till själva händelsen.

– Vi vet inte om han var inriktad just mot henne. De kände varandra eftersom de gått på samma skola men det kan vara en slump att det var henne han träffade, säger Mats Jonsson.  

"Inget hot mot skolan"

Nu är skolans entréer, förutom huvudingången, låsta och personalen får instruktioner om att avvisa besökare som inte har ärende på skolan. Besökare på skolan måste först komma till expeditionen och berätta vem man är och vem man vill träffa.

– Vi gör inte det här för att vi bedömer att det finns något hot mot skolan. Det här var en enskild händelse som kan hända vilken skola som helst. Men det här gör att vi fått upp ögonen för att vi behöver ha bättre koll på vem som kommer in i skolan, säger Mats Jonsson.

Polisen har också varit mer närvarande på skolan sedan i tisdags.

– De brukar komma förbi även annars när de har tid, men nu har de varit här lite mer. De var här senast nu på förmiddagen, säger Mats Jonsson.

Händelsen är polisanmäld.