Genrebilder Vallentuna centrum Foto: Hege Hellström

Pojke skulle få hjälp – fick vänta ett år

Det tog ett år för kommunen att hitta en kontaktperson till en 14-årig pojke med ADHD och Asperger syndrom. Nu ska domstol avgöra om Vallentuna kommun ska böta.

  • Publicerad 12:04, 16 maj 2018

En 14-årig pojke, boende i Vallentuna, satt vid sin dator hela tiden. Han hade diagnoserna ADHD och Asperger syndrom och hade svårt att planera sina arbetsuppgifter och umgås socialt. Därför beviljade Vallentuna kommun en kontaktperson till pojken den 23 maj 2016 – allt för att han skulle utvecklas normalt.

Men inte förrän i januari 2017 kontaktades familjen av kommunen – och det skulle sedan dröja till 6 maj 2017 innan pojken fick en kontaktperson.

Nu vill Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att förvaltningsrätten ska döma ut en straffavgift för Vallentuna kommun.

”Ett beslut om insats enligt 9 paragrafen LSS ska verkställas omedelbart.”, står det i skrivelsen från IVO, som anser att en skälig väntetid trots allt kunnat vara tre månader.

Summan som IVO vill att kommunen ska böta är 12 171 kronor.

Kommunen har uppgett till IVO att det pågår ett internt arbete "med att säkerställa att behovet av kontaktpersoner är tillgodosett, och att "rutinerna reviderats".

– Vi har haft lite utmaningar med hög arbetsbelastning. Men vi ska hålla oss till tre månader, precis som IVO finner rimligt, säger David Gyllenstråle, tf socialchef.

– Med det här var vi tvungna att prioritera om. Det vi gjort idag är att vi utökat tjänsten för handläggaren som har hand om kontaktpersoner från halvtid till heltid för att se till att liknande inte ska ske igen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Flera trafikolyckor senaste dygnet i Täby

Nyheter "Anpassa hastigheten och kör tidigare" Senaste dygnet skedde flera olyckor på vägarna i Täby. En person fördes till sjukhus efter en krock i Arninge. "Många har för höga hastigheter med tanke på underlaget" säger polisen.onsdag 16/1 11:08

15-åring gripen efter rån i Täby

Nyheter "Tack vare deras bild kunde vi gripa honom" Efter ett försök till rån och ett fullbordat rån i Täby kunde polisen i går gripa gärningsmannen – en femtonårig pojke från Danderyd.tisdag 15/1 15:18