Genrebilder Vallentuna centrum Foto: Hege Hellström

Pojke skulle få hjälp – fick vänta ett år

Det tog ett år för kommunen att hitta en kontaktperson till en 14-årig pojke med ADHD och Asperger syndrom. Nu ska domstol avgöra om Vallentuna kommun ska böta.

  • Publicerad 12:04, 16 maj 2018

En 14-årig pojke, boende i Vallentuna, satt vid sin dator hela tiden. Han hade diagnoserna ADHD och Asperger syndrom och hade svårt att planera sina arbetsuppgifter och umgås socialt. Därför beviljade Vallentuna kommun en kontaktperson till pojken den 23 maj 2016 – allt för att han skulle utvecklas normalt.

Men inte förrän i januari 2017 kontaktades familjen av kommunen – och det skulle sedan dröja till 6 maj 2017 innan pojken fick en kontaktperson.

Nu vill Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att förvaltningsrätten ska döma ut en straffavgift för Vallentuna kommun.

”Ett beslut om insats enligt 9 paragrafen LSS ska verkställas omedelbart.”, står det i skrivelsen från IVO, som anser att en skälig väntetid trots allt kunnat vara tre månader.

Summan som IVO vill att kommunen ska böta är 12 171 kronor.

Kommunen har uppgett till IVO att det pågår ett internt arbete "med att säkerställa att behovet av kontaktpersoner är tillgodosett, och att "rutinerna reviderats".

– Vi har haft lite utmaningar med hög arbetsbelastning. Men vi ska hålla oss till tre månader, precis som IVO finner rimligt, säger David Gyllenstråle, tf socialchef.

– Med det här var vi tvungna att prioritera om. Det vi gjort idag är att vi utökat tjänsten för handläggaren som har hand om kontaktpersoner från halvtid till heltid för att se till att liknande inte ska ske igen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

P-platsen som gäckar bilisterna: "markering mitt i en ruta"

Nyheter "Otroligt svårt att förstå" Bilen står i vad många bilister uppfattar som en p-ruta – men får ändå en parkeringsbot. Den mystiska p-rutan vid Mörby station både förbryllar och rör upp känslor.tisdag 23/10 15:24

När terrorn kom till Okvista

Nyheter Förbereder sig i Vallentuna Är det en terrorist som ligger bakom olyckorna? Den frågan skulle räddningstjänsten besvara under en stor övning i industriområdet Okvista i Vallentuna.tisdag 23/10 11:45