OBEVÄPNAD. Eric Torell sköts till döds förra sommaren. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Polis brottsmisstänks för dödsskjutning av Eric Torell

Två poliser misstänks för tjänstefel och en polis misstänks för vållande till annans död i den förundersökning som pågår gällande dödsskjutningen av Eric Torell, 20. Det framgår av domstolshandlingar som SR Ekot tagit fram.

  • Publicerad 08:20, 19 feb 2019

Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, sköts till döds av poliser i centrala Stockholm den 2 augusti förra året. Poliserna själva har hävdat att de trodde att han var beväpnad, vilket han inte visade sig vara.

Nu är snart den förundersökning som inleddes mot poliserna färdig.

Poliserna som sköt Eric Torell hyllas av kollegor

SR Ekot har tagit del av nya domstolshandlingar som visar att två av poliserna misstänks för tjänstefel och en av poliserna misstänks för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

– Det är korrekta uppgifter och det framgår ju av den offentliga handling som ni har fått ut från tingsrätten, säger advokaten Anton Strand, som företräder den polis som misstänks för vållande till annans död alternativt tjänstefel, till Ekot.

Här begravs Eric Torell i Vasastan – stor uppslutning utanför kyrkan

Tidigare uppges fyra poliser har utretts för eventuell delaktighet i dödsskjutningen. Men en av dem ska ha avfärdats från utredningen förra veckan, enligt Expressen.

Åklagaren har enligt Ekot ännu inte bestämt om åtal ska väckas.

Dödade Eric Torell hyllas med väggmålning