Döms. En polis från Täby döms för två fall av stöld. Foto: Sacharias Källdén

Polis från Täby döms för två fall av stöld

Den polis som åtalats för stöld vid två tillfällen döms i båda fallen. Mycket tyder nu på att hen kommer att förlora jobbet.

  • Publicerad 09:13, 4 mar 2020

Det var i mars 2019 som brotten skedde. Polisen ska vid två tillfällen ha stulit från en matvarubutik i Täby i samband med att hen betalat i självbetjäningskassor. Polisen ska ha tagit fler varor än hen skannat in och betalat för. Stölderna skedde i samma butik. Vid det ena tillfället till ett värde av 1 785 kronor och vid det andra tillfället 307 kronor. Polisen döms nu för stöld samt ringa stöld vid Attunda tingsrätt. Polisen nekar till brott med hänvisning till bristande uppsåt.

Polis från Täby kan förlora jobbet efter misstänkt stöld

Henrik Rasmusson är åklagare i fallet och han är nöjd med domen.

– Domen var i enlighet med mitt yrkande, så jag anser att den är riktig. Tingsrätten resonerade på samma sätt som jag, när jag la fram målet.

Kan förlora jobbet

Henrik Rasmusson, menar också att dem dömdes yrke inte påverkade rättegången eller domen.

– Nej, det enda som tillkommer egentligen är att man tar in ett yttrande från polismyndighetens personalansvarsnämnd för att se om personer riskerar att förlora jobbet. Men utredningen är likadan utifrån mitt perspektiv.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd, PAN, har tidigare sagt i ett uttalade att om personen döms för stöld så talar mycket för att hen kommer att förlora jobbet, men skulle hen bara dömas till ringa stöld så kommer detta inte att ske. I domen står även följande "Av utredningen i målet framgår att mycket talar för att XX kommer att skiljas från sin anställning om hen döms i enlighet med åtalet."

När domen vunnit laga kraft kommer PAN titta på det och göra sin slutgiltiga bedömning.

Stockholm Direkt