Bild publicerad i domen från 2 oktober i år. Foto: Polisen/helikopterbild

Polis körde på misstänkt – som fick livshotande skador

En person skadades allvarligt när han blev fastklämd av en polisbil, mot en husvägg. Enligt polisen var det en olyckshändelse, nu frias han.

  • Publicerad 16:18, 14 okt 2019

Det var i augusti förra året som en man blev påkörd av en polisbil i Fagersjö, mot en husvägg. Han skadades så allvarligt i sitt högra ben att han det var fara för hans liv. Efter det valde han att göra en anmälan mot en av poliserna.

Det hela inträffade efter att man fått tips om att mannen, som är välkänd av polisen, var på väg till Skogskyrkogården för att skjuta en person. Flera polispatruller åkte dit, det fattades även beslut om förstärkning.

Kastade ut ett vapen

De hittade ganska snart personen, som körde bil inne på området. Eftersom han vägrade stanna uppstod en hetsig biljakt. Mannen hann också kasta ut en pistol genom bilrutan, den hittades senare. Till slut stannade han, i Fagersjö. En av de två poliser som kört närmast honom klev ut, den andra valde att sitta kvar och köra bilen mot mannen.

Enligt polisen var han osäker på om mannen tänkte fly och/eller ta fram ett vapen, därför körde han så nära. När han skulle lägga i parkeringsläget för att stanna bilen, gjorde den enligt polismannen ett skutt framåt och körde på mannen, av misstag. Polisen chockades när han insåg vad som hänt.  

Kunde inte röra benen

Enligt mannen blev han påkörd två gånger. Han kunde sedan inte röra benen ordentligt på 4-5 månader. Enligt tingsrätten var skadorna så pass allvarliga att de initialt bedömdes vara livshotande.

En dom i Södertörns tingsrätt friar nu helt polisen. Han var misstänkt för tjänstefel, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Mannen som polisen jagade dömdes nyligen till sex månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, vapenbrott och ringa narkotikabrott.