Ny. Här på Wollmar Yxkullsgatan är planen att det nya sprututbytet ska flytta in. Foto: Sacharias Källdén

Polis: Lägg inte sprututbytet på Södermalm

Ett sprututbyte är inte vad Södermalm behöver. "Det här kan få motsatt effekt", säger kommunpolisen.

  • Publicerad 10:33, 2 nov 2018

Ett nytt sprututbyte planeras öppna i Mariahuset på Wollmar Yxkullsgatan. I huset finns redan en enhet för hemlösa och en plats för beroendevård, där metadon delas ut.

"Är det smart att få dit ännu mer av allt folk som redan hänger där dagligen påtända och becknar knark och sabbar för oss som definitivt inte vill bli erbjudna knark och träffa aktiva narkomaner och 'gamla polare'", skriver en före detta heroinmissbrukare om valet av plats.

Nu får han medhåll från Södermalmspolisen.

– Hans kritik var verkligen spot on. Precis det här har vi också sagt. Sprututbyte har vi inga som helst problem med, men vi tycker inte Maria är en bra plats för det, säger kommunpolis Anders Lindberg. En kritik lokaltidningen Mitti var först att berätta om.

Koncentration på Södermalm

På Södermalm finns det redan mycket verksamheter på Södermalm som riktar sig till missbrukare och det vore bra om detta fördelades mer jämt över länet, menar han.

– Södermalm servar hela Stockholm och medborgarna här har under flera år uttryckt oro för missbrukare i den offentliga miljön. Vi måste jobba för våra medborgares trygghet och det här kan få motsatt effekt, säger han.

Här öppnar Stockholms nya sprututbyte

Att före detta missbrukare som får substitutionsbehandling ska finnas på samma plats som som aktiva missbrukare är inte heller lämpligt,

– När vi analyserar det här ser vi en risk där. Vi välkomnar alla former av vård och vi förstår hur de tänker vårdmässigt, att det är praktiskt att ha allt samlat. Men vi måste jobba med hela problemet, säger han.

Förslaget ska ut på samråd

Innan beslutet om plats för sprututbytet klubbas igenom måste ett samrådsmöte hållas. Här kommer polisen få möjlighet att säga vad de tycker om situationen.

– Och vi är pragmatiska. Blir det ett sprututbyte på Söder måste vi förhålla oss till det. Men vi måste ge vårt perspektiv och så hoppas vi på att de lyssnar, säger han.