Snubbelfälla. "Man ska hålla ordning på sånt som är olagligt", säger Lennart och Agneta Tottie. De tycker att det är bra att polisen ska gå hårdare åt otillåtna gatupratare. Foto: Jannie Flodman

Polis på offensiven mot blockerade trottoarer

Det blir trängre på trottoarerna: reklamskyltar och elsparkcyklar stjäl allt mer plats från gångtrafikanter. Nu går polisen på offensiven och hotar med saftiga böter.

  • Publicerad 09:00, 6 apr 2019

– Måste man ha tillstånd för en sån liten grej? Det visste jag inte. Jag trodde att det bara gällde större saker. Jag ställde ut den igår. Massor har redan använt den.

Tom Simonsen äger en cykelbutik på hörnet av Fridhemsgatan/Sankt Göransgatan, där han kedjat fast en luftpump utanför dörren. Det gillas inte av lagen.

Se de nya förslagen för fräscha Fridhemsplan

– Jag tycker att man borde se mellan fingrarna med det som hjälper snarare än stjälper. Men ja ja, då tar jag väl in den.

På byråkratispråk heter det otillåten markanvändning. Minsta pryl du ställer ner på den allmänna marken ska granskas och godkännas av polisen, så att det inte hindrar framkomligheten.

400 klagomål – på två veckor

Bara på de senaste två veckorna har Norrmalmspolisen, som också bevakar Kungsholmen och Östermalm, fått in cirka 400 klagomål som gäller det här. Södermalm har också fått ett stort antal. Det handlar om reklamskyltar, blomkrukor, möbler, och annat som butiker och restauranger ställer ut.

– Det är ett jättestort problem som ökar. Nu med elsparkcyklarna har det blivit allt för mycket som hindrar framkomligheten på trottoarerna. Så nu satsar vi på extra på det här så att de regler som finns efterlevs, säger lokalpolisen Peter Enell.

Gått på pumpen. Även en sådan här liten hjälpsam sak kräver tillstånd. Foto: Jannie Flodman

Den nya given innebär sedan ett par veckor ett tätare samarbete med trafikkontoret. Istället för en polisanmälan så skickar trafikkontoret in observationer och klagomål till polisen, som sedan åker ut och betar av dem.

De informerar om vad som gäller, delar ut en broschyr som förklarar att alla måste hjälpas åt om Citys stadsmiljö ska bli "en attraktion i världsklass", och att trottoarer ska vara tillgängliga för alla. Besöket följs sedan upp och om inget ändras delar man ut en böter på 1 800 kronor.

"Blir bara värre och värre"

Paret Tottie tycker att polisens nya taktik låter bra. De har bott på Kungsholmen i 17 år, och som pensionärer promenerar de ofta och länge. Situationen med blockerade trottoarer blir bara värre och värre enligt dem: "Det är uruselt".

– Jag tänker på de som har svårare att komma fram, de med barnvagn eller rullator. Det är byggsäckar och reklamskyltar överallt, uteserveringar som bara sväller. Men allra värst är alla lånecyklar och elsparkcyklar som folk ställer hur som helst, säger Agneta Tottie.

Gällande dem är dock polisen maktlös.

Fleminggatan – mer än bara trafik och buller

Trångt på Sankt Eriksgatan. Foto: Jannie Flodman