Rykten. Att hunden som avled på Södermalm skulle ha dött av förgiftning kan inte någon veta något om i nuläget, enligt Manuel Firpo, Södermalmspolisen. Foto: Mostphotos/Sacharias Källdén

Polis slår tillbaka mot rykten om förgiftad hund på Södermalm

I olika Facebook-grupper har rykten florerat om hundar som omgående ska ha dött utomhus på Södermalm på grund av förgiftning. Något som polisen menar inte stämmer.

  • Publicerad 14:48, 17 jan 2020

Efter att en hund snabbt avlidit i Ånghästparken på Södermalm efter att ha ätit något, spreds ett rykte i olika Facebook-grupper om att hunden ätit en korv och skulle kunna ha förgiftats av Fentanyl som enligt uppgift ska vara vanligt förekommande i området. Under dagen har det i flera grupper uppgivits att fler hundar ska ha dött samma plötsliga död.

Något som nu fått Södermalmspolisen att gå ut med en dementi på sin Facebook-sida, där man slår fast att man ännu inte vet varför hunden i Ånghästparken avled – och där man uppmanar människor att vara försiktiga med att sprida osanna rykten och vara källkritiska.

– Vi har upprättat en anmälan om skadegörelse beträffande hunden i Ånghästparken, då den ska ha ätit något precis innan. Det är en låg tröskel för att upprätta en anmälan och det gör vi alltid vid minsta misstanke om brott. Men ingen vet ännu varför hunden avled, det har spridits rykten som inte stämmer, säger Manuel Firpo, Södermalmspolisen.

Ingen förgiftning – på nio år

Polisen har inte fått in några andra anmälningar om avlidna hundar. Manuel Firpo tillägger att djurskyddsgruppen inom polisen inte haft ett enda ärende om medveten förgiftning sedan starten 2011.

– Så det är väldigt ovanligt ifall något sådant skulle ha skett. Men vi utreder det och får se vad det leder fram till.