BLUFFSTÄDAREN. Med hjälp av städvagnen går gärningsmannen igenom lokalen och plockar med sig datorer i sopsäcken. Foto: Polisen

Polis varnar för bluffstädarens fräcka metod

Minst 30 gånger lyckades mannen, förklädd som städare, sno datorer och andra värdesaker för sammanlagt 200 000 kronor i somras. Nu vill polisen förhindra att fler råkar ut för bedragaren.

  • Publicerad 06:50, 18 sep 2018

Det var den 10 juli som en patrull från Södermalmspolisen kallades till Tjärhovsgatan med anledning av stöld i en företagslokal på adressen. Gärningsmannen hade tagit sig in i lokalen genom att uppge att han var lokalvårdare. Personalen anade oråd och slog larm till polisen. När polisen väl kom på plats fann de sju stulna datorer i mannens ägo.

Mannen, som är 43 år gammal, anhölls. Dagen efter genomfördes en husrannsakan i hans hem där ytterligare stöldgods – bland annat 13 datorer, guld och flera nya cyklar – hittades. Flera stölder har gått till så att mannen rafsat ner värdesaker i soppåsen på sin städvagn.

Här räddas mystiska vraket på Södermalm

Förundersökningen växte, varav tio fall ledde till åtal. Mannen har varit aktiv på Södermalm, innerstan och även i många förorter. Totalt fick polisen in över trettio anmälningar med samma tillvägagångssätt. Och enligt Sami Korhonen, förundersökningsledare, finns förmodligen ett stort mörkertal.

– Visst städar han, men han städar bort fel saker. Det mest uppseendeväckande fallet av dem alla är att på ett ställe var det lokalens egen städare som öppnade och släppte in honom, i städmundering, säger han och fortsätter:

– Mitt budskap till allmänheten är att alla, oavsett om man är företagare eller privatperson, måste vara mer aktsamma. Det tråkiga i kråksången är att det här tillvägagångssättet, att knalla in mitt på ljusa dagen och hävda att man är städare, fungerar på grund av människors goda tro och naivitet. Speciellt när det är någon som uppträder normalt som man vanligtvis inte skulle misstänka för något.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bluffstädaren dömdes i augusti till fängelse i fyra månader för stöld, häleri och narkotikabrott, och kommer ut igen vid årsskiftet. Enligt domen har han totalt stulit varor till ett värde av 200 000 kronor.

Mannen förekommer sedan tidigare med 47 avsnitt i belastningsregistret, främst rörande fler stölder. Risken, enligt Sami Korhonen, är överhängande att mannen återfaller i brott och att företagare och andra lokaler då kommer få besök på nytt.

– Lyckligtvis har fler och fler företag installerat kameraövervakning, vilket också innebar bästa möjliga bevisning i de utredningar vi vann framgång i. Men alla måste bli bättre på att inte lämna dörrar olåsta och våga ifrågasätta främlingar i privata miljöer även om de uppträder på ett trovärdigt sätt.