Sätra torg är ett av de torg där polisen planerar kameraövervakning under 2020, och strax efter kan skottdetekotrerna följa. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Polis vill ha skottdetektorer på torg i Söderort

Polisens ambition är att få upp kameror i alla centrum i Skärholmen. Efter det kan det gå fort att också införa den nya tekniken skottdetektorer som redan används i USA.

  • Publicerad 20:00, 12 jan 2020

Skottdetektorer, mikrofoner som känner av när och var ett skott avlossats, är på väg till Sverige. SVT Stockholm har tidigare berättat om tekniken, som redan används av polisen i USA.

I Skärholmen väntar poliserna på den nya tekniken. Christoffer Peyre är kommunpolis I Skärholmen och tror det kan hjälpa områdets skjutningsproblematik:

– Idag när folk anmäler en smäll kan det vara svårt att veta vad det är. Det kan vara en banger, nån annan smällare, eller en knall från en motorcykel. Vi måste såklart alltid betrakta det som brott, men har vi kompletterande uppgifter från en skottdetektor skulle det ge oss ett mycket bättre utredningsläge.

Därför fälls få för dödsskjutningar

Det som sätter stopp för tekniken idag är en blandning av pengar och lagar. Dels är tekniken dyr, och dessutom måste frågor om integritet, samt vem som äger det inspelade materialet, utredas.

En motion lades fram i riksdagen i höstas av Robert Halef (KD). Justitieutskottet ska ta ställning till motionen nu i vår och föreslå ett beslut i riksdagen. Men oavsett vad man kommer fram till, kan det dröja innan det i praktiken blir verklighet.

Kameraövervakning prioritet

Stefan Singman är verksamhetschef för sektionen för kamerabevakning och analys på regionala utredningsenheten. Han har tidigare sagt till SVT att han tror att det bara är en tidsfråga innan detektorer införs, men att det inte är prioriterat just nu. Det gäller fortfarande, särskilt nu när övervakningskameror har högsta prio:

– Personalen som jobbar med de här frågorna är fulltecknade med att bara få upp kamerorna. Just nu finns det inget utrymme att krydda det med fler tekniska hjälpmedel, säger han till SkärholmenDirekt.

Sedan årsskiftet finns det nämligen inget krav på tillstånd när polisen vill sätta upp en övervakningskamera. Det har öppnat upp fler möjligheter att bevaka torg och ambitionen i Skärholmen är att torgen i alla fyra delar av Skärholmen ska bevakas med kamera 2020.

När kamerorna väl är på plats kan det gå rätt smidigt att slänga på skottdetektorerna, tror Stefan Singman:

– Om man skulle införa sådant här system så vill man kanske kombinera det med någon form av nätverksuppkoppling, och det drar vi ju ändå fram det till kamerorna, och då kan man ju passa på att göra det till ett sådant här system också.

Ny rapport: Så ska fler mord lösas

Hennes sons mördare går fortfarande fri

De tar över när mordfall kallnar

Det här är skottdetektorer

Skottdetektorer har använts av polisen i USA sedan 90-talet. De kan känna av ljudet från exmpelvis en pistol och dessutom känna av ungefär varifrån skottet kommer. De skickar sedan en signal till en larmcentral, så att polisen kan rycka ut till området.

Mikrofonerna, som monteras på tak i stadsmiljö, ska inte spela in ljud hela tiden, utan först när ett skott avfyrats i området. Vissa modeller ska också kunna känna av vilken modell av vapen som avfyrats.

Visa merVisa mindre