Polisåret: Kraftig ­ökning av inbrott

Antalet inbrott i villor och lägenheter mer än fördubblades i Håbo under 2019. En man står nu inför rätta. – Han har varit mycket aktiv, säger Jonas Rickeborn hos polisen.

  • Publicerad 15:37, 21 dec 2019

Under 2018 utsattes 26 hus och lägenheter av inbrott eller inbrottsförsök i Håbo. När 2019 summeras är den siffran 51.

– Om man ser till permanentbostäder har vi haft en jätteökning i Håbo kommun. I morgon (onsdag) börjar rättegången mot den senaste ligan vi tog och där tror vi att vi kan koppla en av gärningsmännen till minst åtta villor i Håbo, säger Jonas Rickeborn.

Mannen misstänks ha varit extremt aktiv, och inte bara i Håbo.

– Han är hemmahörande i Stockholm och vi fortsätter att utreda honom. I Bro för minst två inbrott, plus ett antal i Järfälla. Totalt handlar det om ett tjugotal inbrott vi fortsätter utreda, berättar Rickeborn.

Väldigt aktiv inbrottstjuv

– Han har varit väldigt aktiv. Vi misstänker att han vid vissa tillfällen utfört upp till sex inbrott eller inbrottsförsök på en dag. Det har varit lite olika modus, men han tillgriper smycken och kontanter, misstänker vi. Sådant som är lätt att sälja.

En procentuellt än kraftigare ökning är den gällande lägenhetsinbrott. Från 3 till 11, men en närmare titt visar att fyra av dessa inte är brott. I ett fall har till exempel polisen utfört en husrannsakan och därefter har lägenhetsinnehavararen anmält saker stulna som polisen tagit i beslag.

Det är helt enkelt så att statistiken inte alltid kan tolkas rakt av

– Polisen har en skyldighet att ta upp en anmälan och det hamnar i statistiken som ett anmält brott, säger Jonas Rickeborn.

Siffrorna visar dock tydliga mönster. Antalet inbrott och försök till inbrott har ökat kraftigt i Håbo. Precis som antalet cykelstölder, där det gått från 80 till 107.

– Det sker vi järnvägsstationen. Det är helt enkelt så att om man har en finare cykel kan man inte lämna den där. Det finns fall där man använt dubbla lås och ändå har den stulits, säger Rickeborn.

Ett annat problem i kommunen är rattfylleriet.

– Siffran för rattfylleri är väldigt högt i Håbo kommun jämfört med Enköping. Vi tar många rattfyllerister i Bålsta. Man åker bil mellan fester och krogar. Jag vet inte om det beror på att det är större avstånd i Håbo. Det kan vara en förklaring.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt