Foto: Claudio Britos

Polischef kritiserar lista över utsatta områden

Polischefen i Huddinge, Manne Jönsson, är kritisk mot NOA:s uppdaterade lista över utsatta områden. "Att Flemingsberg inte är med är förvånande. Det är ett område som tar mycket av vår tid i dag."

  • Publicerad 14:33, 3 jun 2019

I dag presenterade polisens nationella operativa avdelning, NOA, sin lista över utsatta områden. För Huddinge innebär det ingen förändring, Vårby och Skogås står fortfarande med. Och Flemingsberg utelämnas även denna gång.

– I underlagen som vi skickat in har vi sagt att det finns en anledning att se annorlunda på vissa områden jämfört med tidigare. Det är förvånande att Flemingsberg inte är med, säger Manne Jönsson, polischef i Huddinge.

Flemingsberg inte med på listan över utsatta områden

Oroligheterna ökade i Flemingsberg i höstas då tre killar i tonåren på kort tid sköts i eller i närheten av området (alla tre utan dödlig utgång). Skjutningarna kopplas till narkotikahandeln. Polisens teori är att det handlade om ungdomar från olika kriminella nätverk från Vårby, Alby och Flemingsberg som kom i konflikt med varandra.

– Vi har en handfull tongivande personer i 20-årsåldern som står för en hög grad av brottslighet och narkotikaförsäljning. De har stor tillgång till skjutvapen och är väldigt utåtagerande mot poliser och annan blåljuspersonal, men även andra vuxna med roller i det lokala samhället. De tycker att det är de som bestämmer i området. Som vanligt rör det sig om en liten klick som förstör för den stora massan av de som bor och vistas i området, säger Manne Jönsson.

Polisen har vid flertalet tillfällen mötts av stenkastning och annat aggressivt beteende. Även brandmän och ambulanspersonal har enligt Manne Jönsson haft svårt att verka i området på grund av dessa personer.

Skogås och Vårby står fortsatt med på NOA:s lista, men är två av de områden som har uppvisat en positiv trend sedan förra kartläggningen 2017.

Viktigt med glada inslag

– Det har blivit förbättringar och Vårby utmärker sig särskilt. Vi har haft en kriminell struktur där som är klart och tydligt decimerade nu i förhållande till för några år sedan. De låg bakom väldigt många grova brott och nu sitter flera av de allra mest tongivande frihetsberövade.

Många kritiska mot lista över utsatta områden

En viktig del i att bryta de kriminellas makt över ett område är att lagföra så många brott som möjligt, säger Manne Jönsson. Men det är inte bara polisen som har vänt utvecklingen i Vårby, menar han. Samarbeten med kommunen och bostadsbolagen är centrala.

– I sommar ska det anordnas en ny festival i Vårby som vi är med och stöttar. Får vi bort de som står för de destruktiva elementen är det viktigt att låta området blomma ut.

– Det tar många år att skapa en positiv situation, men det kan gå väldigt snabbt att hamna tillbaka i en destruktiv situation. Därför måste vi ha en fortsatt närvaro och fortsätta med en god samverkan.