Boss. Södermalms nya polischef Wenche Deas-Mobergh har mer mod än tålamod. Foto: Sacharias Källdén

Polischefen: Knark är Södermalms största utmaning

Södermalmspolisen har fått en ny boss, fast besluten att stävja missbruket på gatorna – samtidigt som stadsdelens nattpuls ska hållas vid liv. Här berättar hon hur.

  • Publicerad 20:00, 22 okt 2019

Det har nu gått ett halvår sedan Wenche Deas-Mobergh tog över rollen efter Peter Ågren som chef över Södermalmspolisen. Innan dess var hon chef på polisens utredningscentrum, men som polis har hon jobbat i 30 år. Allt började när hon som 19-årig juridikstudent åkte tunnelbana. I vagnen: en reklamaffisch, föreställandes en tom aula och texten "vi har plats för dig". Signatur: Polishögskolan.

– Jag hoppade av vid nästa hållplats, stegade in på poliskontoret och sa: "jag vill bli polis, hur gör man då?". Vips killevipp gick jag på Polishögskolan. Mamma grät, hon tänkte att det var ett farligt yrke. Men jag har aldrig ångrat mig. Kanske för att jag inte haft en enda tråkig arbetsdag sedan 1988.

När Wenche nu äntrat Södermalm som högsta chef i polishuset är det med målet att stävja missbruket på gatorna och öka tryggheten. Den största utmaningen på Söder handlar nämligen om knark, menar hon.

– På Söder finns 80 missbruksenheter. Det kommer alltid vara missbrukare här för att det är här vården finns. Vår uppgift är att se till att alla känner sig trygga.

Hur får man det att funka?

– Det är som att fråga "när blir det drogfritt på Plattan?". Vi kommer aldrig kunna bocka av en plats och säga "så, klart". Det är ett ständigt pågående arbete. Vi behöver spräcka upp de sociala mötesplatserna för de här människorna. Med ökad närvaro skapar vi nu trygghet samtidigt som vi ser var vi behövs som mest.

Så har kriminella satt skräck i SoFo

På längre sikt tror hon på utökad samverkan med staden, exempelvis när det kommer till parker som behöver glesas ur eller få bättre belysning. Wenche är också fast besluten att hålla stadsdelens pulserande nöjesutbud vid liv.

– Vi vill ha många levande krogar, det är jättekul att folk kommer hit för att ha roligt. Men för att det ska vara kul att gå på krogen ska man också känna sig säker på vägen dit, i krogkön, inne på krogen och på vägen därifrån. Det är en utmaning då många krogar lätt blir arenor för allt från pengatvätt till drogförsäljning.

Även om det är en tuff uppgift hon har framför sig, är Wenche hoppfull.

– Vi har fantastiska förutsättningar, kompetent personal, bra samverkan och rutiner. Man får aldrig ge upp. Som chef ska man vara modig och tålmodig sägs det. Men jag har nog mer mod än tålamod får jag tillstå, säger Wenche och skrattar.

Polisrazzia mot flera krogar i innerstan

Wenche Deas-Mobergh

Ålder: 51

Bor: Norra Djurgårdsstaden

Favoritplats på Södermalm: "Bastugatan, där jag växte upp. Jag minns känslan när jag var liten och modig nog att öppna grindarna till lekplatsen i Ivar Los park och den stora utsikten som slog emot en. Det kändes som om jag hela världen framför mig".

Bäst med Södermalm: "Känsla av hemtrevlighet i hela stadsdelen, oavsett om man bor här eller inte".

Visa merVisa mindre

Största arenorna för missbruk just nu enligt polischefen

Mariakvarteret

Tanto

Björns trädgård, Medborgarplatsen

Visa merVisa mindre